In het Zwitserse Sierre is vrijdagnamiddag een monument onthuld voor de slachtoffers van de busramp die exact drie jaar geleden het leven heeft gekost aan 28 mensen, onder wie 22 kinderen.

Op de sokkel van het monument is een herdenkingsplaat aangebracht met de inscriptie ‘Hommage aan het leven. Ter herdenking van de slachtoffers van het busongeval van 13 maart 2012’. Het herdenkingsmonument werd even voor 17.00 uur ingehuldigd in het bijzijn van familieleden van de slachtoffers en van de kinderen die het ongeval overleefd hebben.

Naast de nabestaanden van de slachtoffers, woonden onder meer eerste minister Charles Michel, de ministers Jan Jambon, Kris Peeters en Jacqueline Galant, staatssecretaris Bart Tommelein en de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven de ceremonie bij. Daarnaast waren vertegenwoordigers van de Zwitserse en de Nederlandse autoriteiten aanwezig.

'Het leven kan vreselijk hard zijn'

Premier Michel zei in een toespraak te beseffen ‘dat er geen dag, misschien zelfs geen uur, voorbijgaat zonder dat u denkt aan de naasten die u verloren heeft. (...) Niemand weet wat het leven in petto heeft. Het leven kan meesterlijk mooi, maar ook vreselijk hard zijn. U hebt het ergste gekend. We hopen dat, ondanks de gigantische pijn, u de moed vindt om door te gaan’, sprak de eerste minister.

Even voor de start van de ceremonie hadden de familieleden van de slachtoffers zich al naar de plaats van het ongeval begeven. Ook de hulp- en interventiediensten waren daarbij aanwezig en legden op het einde van de ceremonie bloemenkransen neer bij het herdenkingsmonument. Families en overlevenden legden rozen, teddyberen en tekeningen neer.

Bij het busongeval in een tunnel van de A9-snelweg in Sierre kwamen op 13 maart 2012 28 mensen om het leven, onder wie 22 leerlingen van 11 en 12 jaar uit lagere scholen in Lommel en Heverlee. Vierentwintig anderen raakten gewond.