Islamitische Staat (IS) heeft het voorstel van de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram om een alliantie te vormen, aanvaard. De woordvoerder van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi liet dat in een audioboodschap via sociale media weten.

Dit weekend liet Boko Haram, wat zoveel wil zeggen als ‘Westers onderwijs is een zonde’, weten trouw te zweren aan het kalifaat van Islamitische Staat. ‘Wij zweren trouw aan de kalief en zullen gehoorzamen in tijden van moeilijkheden en welvaart, in ontbering en wanneer het goed gaat’, klonk het.

‘We verkondigen nu het goede nieuws van de uitbreiding van het kalifaat naar West-Afrika. De kalief heeft immers de trouw geaccepteerd van onze broeders die voor de jihad strijden’, klinkt het antwoord nu uit de mond van Abu Muhammad al-Adnani, de woordvoerder van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram liet recent executievideo’s los op de wereld die sterk gelijken op de onthoofdingsvideo’s van IS. In de laatste video’s gebruikt Boko Haram een watermerk van de zwarte IS-vlag.

Door de geografische spreiding van de twee terreurbewegingen blijft de toenadering enkel beperkt tot ideologische propaganda. Toch reageert de Nigeriaanse regering geschokt op de alliantie. Het riep dit weekend de internationale gemeenschap op wakker te worden ‘nu zich hier een ramp ontvouwt’.