Anonymous haalt sociaal netwerk van IS offline
Foto: 5elafabook.com

Het hackerscollectief Anonymous heeft de website 5elafabook amper enkele dagen na lancering ervan offline gehaald.

De mensen achter 5elafabook beweren zelf dat de website ‘tijdelijk offline is gehaald om de informatie van alle leden te beschermen’. Ze ontkennen dat de site gesteund wordt door Islamitische Staat, maar dwepen openlijk met het extremistische ideeëngoed van de terreurorganisatie.

De actie van Anonymous maakt deel uit van de operatie #OpISIS, waarbij websites met extremistische propaganda van IS worden geviseerd. Het hackerscollectief heeft na de aanslag op Charlie Hebdo gezworen om wraak te nemen op de extremisten. Ze legden inmiddels al verscheidene websites plat, verdedigden Franse sites tegen cyberaanvallen van jihadisten en publiceerden een lijst met twitteraccounts van jihadisten.

‘We zullen jullie opjagen, jullie sites, accounts en e-mails overnemen, en jullie ontmaskeren’, liet Anonymous optekenen. ‘Voortaan zal er online geen veilige plek meer zijn voor jullie. Jullie zullen behandeld worden als een virus, en wij zijn het geneesmiddel. We vergeven niet en we vergeten niet, jullie kunnen ons verwachten.’

‘Door hun ‘hacktivisme’ - het hacken vanuit een idealistische kijk op de maatschappij - zijn ze er in geslaagd het imago van hackers van ietwat zielige nerds te veranderen in dat van hippe, trendy helden’, zegt Pieter Verdegem (UGent), professor communicatiewetenschappen gespecialiseerd in nieuwe media en ICT.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig