Stel vrijdag uw vraag aan auteur Pascal Verbeken
Foto: Lisa Van Damme; LVD
Vrijdag 20 maart is schrijver Pascal Verbeken te gast bij De Standaard der Letteren. Van 12 tot 13 uur kan u met hem chatten over zijn laatste werk 'Duistere wegen. Reis naar Vincent Van Gogh in de Borinage' en Wallonië in het algemeen. Laat hier al uw vraag achter.


VAN GOGH EN DE BORINAGE

Bijna twee jaar, van 1878 tot 1880, leefde Vincent van Gogh als protestantse zendeling tussen de mijnwerkers van de Borinage. Het is een periode in zijn leven waarover weinig bekend is, hij was pas 25 en flink op weg een mislukkeling te worden. Maar het was in de Borinage dat hij tot het besef kwam dat zijn roeping in de kunst lag. Het was in de Borinage dat hij begon te tekenen.
De weg naar de 'Zonnebloemen' begon in de schaduw van de donkere mijnterrils.

HET BOEK

'Pascal Verbeken vertelt dit verhaal met veel aandacht voor het miserabele bestaan van de mijnwerkers in de Borinage', schrijft onze recensent Jan Van Hove.

 

'Het mooie van Verbekens boek is dat hij niet blijft steken in kunsthistorische of biografische weetjes. Hij situeert Van Gogh in een bewogen tijd van sociale onrust, stakingen, mijnrampen, kinderarbeid en gewetenloze uitbuiting. En meer dan dat: hij trekt de lijn door tot vandaag en toont aan hoe de wantoestanden van toen geleid hebben tot de uitzichtloosheid van vandaag. Van Gogh heeft in de mijnstreek de weg van de duisternis naar het licht gevonden. Maar de Borinage zelf is meer dan een eeuw later nog altijd een sociale puinhoop. In een rijk land als België zouden we dat niet mogen dulden.'
Jan Van Hove
Cultuur

 

WALLONIE

Journalist, schrijver en documentairemaker Pascal Verbeken (1965) richt met Duistere wegen. Reis naar Vincent van Gogh in de Borinage zijn aandacht niet voor het eerst op Wallonië. Voor Arm Wallonië reisde hij door het hart van Wallonië, via de oude industriebekkens van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik. Het is een indringende analyse van de Waalse samenleving, waarin hij Vlaanderen herinnert aan zijn arme verleden. In Grand Central Belge wandelde hij van zuid naar noord via de gelijknamige in onbruik geraakte centrale spoorlijn. Het is een reis naar de ziel van België.

 

STEL UW VRAAG

Pascal Verbeken is op vrijdag 20 maart te gast bij De Standaard der Letteren. Hij beantwoordt uw vragen live tijdens een chatsessie van 12 tot 13 uur. Wil u zeker zijn dat uw vraag aan bod komt? Laat ze nu al achter via de commentaarbox. Dat kan via het tekstballonnetje bovenaan het artikel, de box klapt open in de rechterkolom. Zet u ze liever op mail? Dat kan hier.