Belgische kampioen Jens Debusschere heeft de eerste etappe in lijn in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. De Belg van Lotto-Soudal klopte na 153 kilometer tussen Lido di Camaiore en Cascina de toppers in een massasprint.

Wielrennen op Sportwereld.be

De korte en overwegend vlakke etappe in de buurt van Pisa garandeerde een massaspurt. Iedereen wilde dus weten of Mark Cavendish al voldoende hersteld zou zijn van zijn Zuid-Afrikaanse diarree. Vraag was ook of de topfavoriet veel weerwerk zou krijgen van de andere snelle mannen als Sagan (Tinkoff), Colbrelli (Bardiani), Oss (BMC), Bennett (Bora), Pelucchi (IAM), Debusschere (Lotto), Ventoso (Movistar), Mezgec (Giant-Alpecin), Viviani (Sky). Niet onbelangrijk: er lagen 10 bonificatieseconden te rapen aan de meet, een extra motivatie voor Sagan en Boasson Hagen, die op minder dan 10 seconden van leider Malori stonden.

In het aanvangsuur moest het peloton tweemaal de benen strekken, maar het Pitoro-klimmetje (2,7 km aan gem. 7,5%) mocht voor geen enkele rechtgeaarde prof een onoverkomelijk obstakel vormen. Het bleek wel het lanceringsplatform voor de traditionele vroege vlucht. Marcel Wyss (BMC), Carlos Quintero, Camilo Castiblanco (Team Colombia), Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Edoardo Zardini (Bardiani), en Cristiano Salerno (Bora-Argon) staken het vuur aan de lont, die laatste kreeg nog het gezelschap van ploegmaat Patrick Konrad.

De zeven leiders kregen meteen een grote voorsprong, maar het peloton wist wat het deed. De favorieten bleven rustig in de buik van het peloton, niemand was van plan om de eerste sprintersafspraak te verpesten. Eerst Movistar, en later steeds meer Etixx-Quick Step controleerden rustig, en bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde van 20 kilometer in Cascina rekende een zeer ijverige Julien Vermote (Ettix-Quick Step) de laatste drie overlevenden van de vroege vlucht in.

Etixx-Quick Step, MTN-Qhubeka en Giant-Alpecin zaten klaar om hun kopman te lanceren, Jens Debusschere werd perfect gepiloteerd door Jurgen Roelandts tot in het wiel van Mark Cavendish. Toen de Brit een schakelprobleem had en uitweek, hinderde hij zijn Italiaanse concurrenten Viviani en Modolo, die daardoor zwaar ten val kwamen. De 25-jarige Debusschere zat aan de juiste kant van Cavendish en kon de valpartij daardoor makkelijk vermijden. Hij remonteerde vervolgens met gemak Tyler Farrar en en sprintte naar zijn eerste overwinning van het seizoen. Peter Sagan eindigde op de tweede plaats, de de Ier Sam Bennett werd derde.

Adriano Malori (Movistar) behoudt de blauwe leiderstrui. Sagan staat nu in dezelfde tijd als de Italiaanse proloogwinnaar. De Zwitser Fabian Cancellara (Trek) is op 1 seconde derde, Greg Van Avermaet op twee seconden vierde. Debusschere pakt door zijn zege ook puntentrui.

Jens Debusschere: ‘Tweede mooiste overwinning uit mijn carrière’

Het was hectisch vandaag. De laatste vijf kilometer gaf iedereen vol gas en ging het zeer snel. Daardoor kon niemand een goede lead-out doen. Wij konden wel een gaatje slaan in de trein van Quick Step. Ik moet vooral Jurgen Roelandts bedanken, hij bereidde de sprint perfect voor. Na het BK is dit de tweede mooiste overwinning uit mijn carriere.’

Top 10:
1. Jens Debusschere (Bel/LTS) 153 km in 3u30:18 (gem. 43.65 km/u)
2. Peter Sagan (Slk/TCS) op 0:00
3. Sam Bennett (Ier/BOA) 0:00
4. Alexander Porsev (Rus/KAT) 0:00
5. Tyler Farrar (VSt/MTN) 0:00
6. Magnus Cort (Den/OGE) 0:00
7. Roger Kluge (Dui/IAM) 0:00
8. Nicola Ruffoni (Ita/BAR) 0:00
9. Zakkari Dempster (Aus/BOA) 0:00
10. Mark Renshaw (Aus/EQS) 0:00

Bekijk hier het volledige klassement!