Geen verplichte godsdienstles of zedenleer meer
Foto: gia

Ouders die niet willen dat hun kind godsdienstles of zedenleer krijgt in het officieel onderwijs, kunnen dat voortaan simpelweg weigeren. Dat heeft het Grondwettelijk Hof donderdagmiddag beslist.

Het waren Brusselse ouders die een jaar geleden het probleem van verplichte lessen godsdienst of zedenleer aanklaagden. Volgens hen kunnen we in België gerust spreken van het schenden van godsdienstvrijheid in onze scholen. Een kind kan in het officieel onderwijs niet gedwongen worden om urenlang naar een geloofsovertuiging te luisteren, vinden ze.

Het Grondwettelijk Hof heeft hen vandaag gelijk gegeven: voortaan is het verboden voor Belgische scholen om kinderen te dwingen godsdienstles of zedenleer te volgen.

Charlie Hebdo

Na de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs barstte het debat over godsdienstlessen los in Wallonië. MR toonde zich de afgelopen weken voorstander van de totale afschaffing van godsdienstlessen. In plaats daarvan stelt MR voor om lessen filosofie te geven of lessen die de culturele geschiedenis van godsdiensten blootleggen.

In Vlaamse scholen kunnen ouders al enige tijd zulke lessen weigeren. Een vervangingsles is er evenwel zelden. De kinderen worden vriendelijk verzocht om zich tijdens de lessen godsdienst of zedenleer 'in stilte bezig te houden'. De uitspraak van het Grondwettelijk Hof heeft wellicht ook gevolgen voor de levensbeschouwlijke vakken in het Vlaamse onderwijs. 

Onderwijsminister Hilde Crevits wil het arrest eerst grondig bestuderen voor ze reageert.