Commissie radicalisering moet plooien gladstrijken
Voorzitster van de Commissie Radicalisering, Nadia Sminate (N-VA). Foto: BELGA

De Vlaamse parlementscommissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering is woensdag begonnen met de opmaak van een resolutie die het Vlaamse beleid voor de komende jaren vorm moet geven. De informele bijeenkomst begon woensdagochtend met een poging om de plooien rond voorzitster Nadia Sminate (N-VA) glad te strijken.

‘De bijeenkomst startte met een therapeutische sessie omdat iedereen de demarche van de voorzitster ongepast vond’, zegt Elisabeth Meuleman van Groen. Nadia Sminate zette haar conclusies na de hoorzittingen van de commissie afgelopen week uiteen in een kranteninterview, waarmee ze volgens de andere meerderheidspartijen de indruk wekte het officiële Vlaamse standpunt uit te dragen.

‘We moeten daar niet flauw over doen, na het incident zou het verbazen dat we opnieuw zomaar tot de orde van de dag zouden kunnen overgaan’, zegt Jo De Ro van Open VLD woensdag. Volgens Vlaams Belang werd de tekst van de voorzitster dan ook integraal van tafel geveegd, maar dat klopt niet, is te horen bij N-VA. Het was immers de bedoeling opnieuw van een wit blad te vertrekken, nu alle partijen hun standpunt hebben bekendgemaakt.

‘Meer aandacht naar discriminatie’

CD&V deed dat woensdag als laatste. De partij pleit voor ‘een gesloten veiligheidsketen, die gaat van preventie over remediëren en bestraffen, tot nazorg’. De partij ziet een spilfunctie weggelegd voor het lokale niveau, ‘zowel in vroegdetectie van radicalisering als in het bijeenbrengen van de diverse actoren’.

Het Vlaamse aandeel moet gericht zijn op preventie en vroegtijdige detectie en heeft daarvoor niet noodzakelijk nieuwe instrumenten nodig, vindt CD&V. ‘Maatregelen ter bestrijding van radicalisering moeten zoveel mogelijk passen in de huidige, reeds bestaande, hulpverlenings-, welzijns- en justitiële structuren.’ Tot slot moet er werk worden gemaakt van een Europese of Belgische islam.

Nadat de plooien woensdagochtend werden gladgestreken is er opnieuw hoop om tot een kamerbrede resolutie te komen. ‘De bereidheid is er nog’, bevestigt Meuleman. ‘Maar er ligt een lat waar wij nooit onder zullen gaan. Er moet absoluut meer aandacht naar discriminatie gaan.’ Jo De Ro blijft uitgaan van een conclusie vóór Pasen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in