De 10 beste tentoonstellingen van de week
The Angel at the Sepulchre Foto: © Victoria and Albert Museum, London
Met Julia Cameron in Gent en de stadstentoonstelling Rops-Fabre in Namen kwamen er deze week twee stevige affiches bij. Het wordt misschien tijd om eens naar Wallonië te gaan, want ook 'Van Gogh in de Borinage' en de grafiek van Luc Tuymans in La Louvière zijn een bezoek waard.
1

Late Rembrandt

In de laatste jaren van zijn leven maakte Rembrandt zijn beste werk.


De laatste jaren van Rembrandt werden getekend door financiële tegenslagen en persoonlijke verliezen. De schilder moest zijn mooie huis verlaten en zijn bezittingen werden geveild. Toch behield hij een atelier waarin hij ongestoord kon blijven werken aan belangrijke opdrachten. Enkele van zijn meest expressieve en gedurfde werken ontstonden in die periode. Schilderijen, tekeningen en etsen uit de grootste musea komen voor de gelegenheid naar Nederland.

Voor wie? Voor wie van Rembrandt meer wil kennen dan de 'Nachtwacht'.

Rijksmuseum, Amsterdam, tot 17 mei.
naar de recensie >


2

Van Gogh in de Borinage

De vroege jaren van een geniale kunstenaar.


Bijna twee jaar leefde Vincent Van Gogh als predikant tussen de mijnwerkers van de Borinage. Armoede en uitbuiting maakten het leven zwaar. Tijdens zijn verblijf ontdekte Van Gogh zijn roeping als kunstenaar. Op grote retrospectieven komen de jaren in de Borinage nauwelijks aan bod, maar voor Mons 2015 'Culturele Hoofdstad van Europa' is het een gedroomd thema.

Voor wie? Voor wie een weinig bekend facet van een overbekende schilder wil leren kennen.

BAM, Bergen, tot 17 mei.
naar de recensie >


3

Julia Margaret Cameron

Hommage aan een pionier van de fotografie.


De Britse fotografe paarde een klassieke zin voor schoonheid aan gedurfde vernieuwingen. Zij werd vooral bekend met haar krachtige portretten. Haar meeste modellen kwamen uit haar familie en haar vriendenkring, en ze poseerden ook voor Camerons bijbelse en historische taferelen. De geëxposeerde werken werden uitgeleend door het Victoria & Albert Museum in Londen. Het is een buitenkans dat ze in ons land te zien zijn.

Voor wie? Voor wie graag het mooie werk achter de grote naam wil ontdekken.

Museum voor Schone Kunsten, Gent, tot 17 juni.


4

Kunstschatten uit New York

Een keur van topstukken uit de Frick Collection in New York.


Tussen 1870 en 1915 legden schatrijke Amerikaanse bankiers, zakenlui en industriëlen prachtige kunstverzamelingen aan. Geadviseerd door kunsthandelaars en kenners kochten zij in Europa meesterwerken van de belangrijkste Italiaanse, Vlaamse en Franse kunstenaars. Een van hen was de kolen- en staalmagnaat Henry Clay Frick, wiens herenhuis in hartje Manhatten na de dood van zijn vrouw werd omgevormd tot een museum. Het is een van de drukst bezochte kunstplekken van New York. Een selec tie van 36 schilderijen, tekeningen, beelden en kunstvoorwerpen uit de Frick Collection is dit voorjaar te gast in Den Haag. Zeldzaam!

Voor wie? Voor liefhebbers van de beste kwaliteit, van de middeleeuwen tot de romantiek.

Mauritshuis, Den Haag, tot 10 mei.
naar de recensie >


5

Faces then - Faces now

Twee visies op het portret, van renaissanceschilders en van hedendaagse topfotografen.


Het Paleis voor Schone Kunsten presenteert een dubbeltentoonstelling over het portret. Het eerste deel bestaat uit geschilderde renaissanceportretten van meesters als Quinten Metsijs, Joos van Cleve en Joachim Beuckelaer, het tweede deel omvat recente portretfoto's van topfotografen als Anton Cobijn, Rinkeke Dijkstra en Thomas Ruff. Wat vertellen het gezicht, de pose of de kleding van een mens over zijn innerlijk?

Voor wie? Voor liefhebbers van een originele confrontatie.

Bozar, Brussel, tot 17 mei.
naar de recensie >


6

Chagall

Meer dan tweehonderd werken illustreren alle grote thema's van de Russisch-joodse kunstenaar.


Het beeldend werk van Marc Chagall verbindt twee werelden. Tijdens een verblijf in Parijs leerde hij de vernieuwende vormentaal kennen van de westerse avant-garde. Bij zijn terugkeer in Rusland verbond hij die met joodse en Russische volkstradities tot een originele poëtische werkelijkheid. Vaak verbeeldde hij verliefde paren, maar ook de wandelende jood kom je tegen in zijn werk. Later maakte hij onder meer een grote reeks gouaches over de 'Fabels' van La Fontaine en reusachtige schilderingen voor de opera van New York.

Voor wie? De innemende fantasiewereld van Chagall kan een breed publiek bekoren.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel, tot 28 juni.
naar de recensie >


7

Rops-Fabre

Ontmoeting tussen twee zielsverwante kunstenaars.


Tussen Félicien Rops en Jan Fabre ligt een eeuw verschil, en toch staan deze Belgische kunstenaars in hun thematiek dicht bij elkaar. Seksualiteit is alomtegenwoordig in hun werk en ze nemen ook allebei een loopje met de conventies van hun tijd. Het project omvat onder meer een grote tentoonstelling in het Ropsmuseum, maar ook theater en een lezing van de Franse schrijver Bernard Henri Lévy. Op verscheidene plekken in Namen - de stad van Rops - staan beelden, onder meer op de befaamde citadel.

Voor wie? Voor wie het plezier van de kunst wil paren aan een ontdekkingstocht door Namen.

Ropsmuseum en andere locaties in Namen, tot 30 augustus.


8

Luc Tuymans - Suspended

Een overzicht van Tuymans' grafisch werk.


Naast zijn schilderijen maakt de Antwerpse kunstenaar ook al vele jaren zeefdrukken, litho's en etsen. Vrijwel alle belangrijke thema's van zijn werk komen daarin terug. Een mooi gepresenteerd overzicht van het grafisch oeuvre is de volgende maanden te zien in het grafiekcentrum van La Louvière en werd opgenomen in het programma van Mons 2015 Culturele Hoofdstad.

Voor wie? Voor al wie na de commotie over Tuymans nog eens van zijn werk wil genieten.

Centre de la Gravure et de l'Image imprimée, La Louvière, tot 17 mei.
naar de recensie >


9

Het rijk van de sultan

Hoe het Ottomaanse rijk de westerse kunstenaars beïnvloedde.


Na de val van Constantinopel 1453 kregen westerse kunstenaars oog voor de kunst en de gebruiken van het Ottomaanse rijk. Werken van Bellini, Dürer, Memling, Veronese en Tintoretto getuigen van de fascinatie van de Europese knstenaars voor hun buren in het Oosten.

Voor wie? Voor wie wil weten hoe het vroeger ging tussen Oost en West.

Bozar, Brussel, tot 31 mei.
naar de recensie >


10

De zee

De laatste tentoonstelling die Jan Hoet samenstelde, groeide uit tot een eresaluut


Weinig thema's zijn voor kunstenaars zo onuitputtelijk gebleken als de zee. Het idee om er een tentoonstelling rond te maken, is van Jan Hoet. Hij was ook al flink bezig met artiesten te selecteren toen hij in februari vorig jaar overleed. Zo groeide 'De zee' uit tot een laatste eresaluut aan de man die Vlaanderen de hedendaagse kunst leerde waarderen. Bovenop de thematentoonstelling rond de zee brengen dertig kunstenaars die dicht bij Hoet stonden, hem een hommage. Een ontroerend en poëtisch afscheid.

Voor wie? Voor iedereen die geen kunsthater is. De expo gaat van Cézanne en Courbet tot Michaël Borremans en Dirk Braeckman. Bovendien waaiert het evenement uit over de stad Oostende, want Jan Hoet zag zijn kunst niet graag opgesloten tussen museummuren.

PMMK en stad, Oostende, tot 19 april.
naar de recensie >