De ideale roadtrip door de VS: 22.000 km
Het vertrekpunt in de VS: de Grand Canyon (Arizona) Foto: Reuters

Wat is de meest ideale route als je in alle Amerikaanse staten iets wil bezoeken dat de moeite is? Over die prangende vraag boog Randal S. Olson zich. Het resultaat is een trip van meer dan 22.000 km.

Randal S. Olson houdt zich bezig met data visualisatie en wendde zijn kennis eerder al aan om de ideale werkwijze bij zoekplaten in kinderboeken te berekenen. Where’s Waldo is een bekende Amerikaanse boekenreeks met zeer gedetailleerde tekeningen waarop een figuurtje - Waldo - moet gezocht worden. Olson onderzocht waar Waldo zich meestal bevond, bracht dat in kaart en ontwikkelde zo een strategie om Waldo snel te vinden .

Naar aanleiding daarvan kreeg hij van Discovery News de vraag voorgeschoteld om een route te berekenen om alle staten van de Verenigde Staten te bezoeken. Er moesten daarbij wel enkele voorwaarden vervuld worden: alle 48 staten op het Amerikaanse vasteland moesten aangedaan worden (Hawaii en Alaska vielen dus uit de boot), er moest halt gehouden worden bij een Nationaal Park, een nationaal monument, een historische site of iets dergelijks en de reis moest met de auto kunnen gemaakt worden en de VS niet verlaten. Het resultaat is een trip van 22.046 km die vertrekt aan de Grand Canyon in Arizona en eindigt op de Hoover Dam in Nevada.

Olson amuseerde zich blijkbaar zo erg dat hij besloot hetzelfde te doen voor Europa op basis van een lijst met plaatsen die je moet gezien hebben volgens Business Inisder. Daarvoor moet je dan 26.211 km afleggen tussen Innsbruck (Oostenrijk) en Interlaken (Zwitserland) . De Belgische halte ligt in Brussel.