Waarom bleven IS-gijzelaars zo kalm?
Foto: AFP

Buitenlandse gijzelaars van terreurgroep IS ondergingen volgens een getuige verschillende schijnexecuties. Dat verklaart mogelijk waarom ze zo rustig leken in hun executievideo. Ze wisten niet dat ze gedood gingen worden.

Een vertaler die voor IS werkte zegt in een interview met Sky News dat hij buitenlandse gijzelaars ervan moest overtuigen dat ze veilig waren voor ze gedood werden.

Gijzelaars zoals de Amerikaanse journalist James Foley leken onbevreesd toen ze een boodschap voorlazen vlak voor hun onthoofding. De vertaler, die Saleh wordt genoemd, legt uit dat de gijzelaars kalm waren omdat ze eerder al in een gelijkaardige situatie waren geweest. ‘Maak je geen zorgen, er is geen gevaar’, zei hij aan de gijzelaars terwijl hij wist dat ze uiteindelijk gedood gingen worden.

Er waren eerder al berichten over schijnexecuties opgedoken. Zo schreef The New York Times vorig dat James Foley ze onderging, naast slagen en waterboarding. Het interview met Saleh bevestigt de praktijk. Schijnexecuties worden als psychologische foltering beschouwd.

Saleh bevestigt ook dat Mohammed Emwazi de man is die gekend is als ‘Jihadi John’. Hij zag naar eigen zeggen hoe Emwazi de Japanse gijzelaar Kenji Goto ombracht.