Transportsector organiseert kampen voor kinderen
Foto: Jobat.be
Tijdens de krokusvakantie namen dertig kinderen tussen zes en twaalf jaar deel aan het eerste 'Trucks and Drives' vakantiekamp in Wemmel. Met deze kampen wil de transportsector jongeren warm maken voor een job als vrachtwagenbestuurder.

Vrachtwagenbestuurder is al jarenlang een knelpuntberoep. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met kinderen vertrouwd te maken met wat een vrachtwagenbestuurder doet, zegt Katrien Timmermans van het Sociaal Fonds voor Transport & Logistiek. Daarom klopte het Sociaal Fonds aan bij Idee Kids. Deze erkende jeugdwerking organiseert al jaren kampen waar kinderen al spelend iets opsteken over een thema. "Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, en ze leren op heel veel andere manieren dan op de schoolbanken", zegt Björn Accoe, algemeen coördinator bij Idee Kids.

Uit een rondvraag bleek dat kinderen best wel gefascineerd zijn door vrachtwagens. Dat geldt voor jongens én meisjes, want bij de dertig deelnemers waren er toch zes meisjes. Het vijfdaagse kamp werd ingevuld met recreatieve spelen die Idee Kids zelf ontwikkelde, en met een kennismaking met de transportsector.

De kinderen brachten een bezoek aan een transportfirma en mochten meerijden in een speciaal uitgebouwde educatieve vrachtwagen met vijf passagiersplaatsen. Het hoogtepunt van het kamp was een ritje in de vrachtwagensimulator van het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Zellik. De respons van de jonge deelnemers was heel positief. "Ze vonden het alleen jammer dat ze zelf niet met een echte vrachtwagen hadden mogen rijden. Maar we houden het graag veilig", lacht Björn Accoe. De kinderen konden ook zelf ontdekken wat de dode hoek van een vrachtwagen is, en waarom die zo gevaarlijk is voor fietsers en voetgangers. En ze leerden dat er bij het beroep van vrachtwagenbestuurder meer komt kijken dan alleen maar rijden, zoals de voorschriften voor veilig laden en de reglementering op rij- en rusttijden.

Knelpuntberoep

Door de centrale ligging en het uitgebreide wegennet is Vlaanderen een logistieke draaischijf in Europa. De tewerkstelling bij de binnenlandse transportbedrijven staat weliswaar onder druk door de concurrentie uit de nieuwe EU-landen, maar volgens cijfers van de VDAB blijft vrachtwagenbestuurder een knelpuntberoep. Heel wat oudere vrachtwagenbestuurders moeten vervangen worden, en er is onvoldoende instroom van werkzoekenden met het juiste rijbewijs. Daarnaast zijn een goede lichamelijke conditie, een klantvriendelijke houding, veilig rijgedrag, eventuele attesten voor het vervoer van specifieke producten en soms talenkennis gevraagd.

Dit jaar vinden er nog 'Trucks & Drive’ kampen plaats tijdens de paasvakantie en de zomervakantie, in Schoten, Melle, Aalst, Gent, Wetteren, Asse en Brugge.

>

>

>