De Britse openbare omroep BBC heeft Jeremy Clarkson geschorst. De omstreden presentator was betrokken in een dispuut met een producer van het populaire tv-programma Top Gear, volgens de BBC. Volgens verschillende bronnen zou hij de man geslagen hebben omdat het eten niet klaar stond.

‘Na een dispuut met een BBC producer, is Jeremy Clarkson geschorst terwijl er een onderzoek naar de zaak gevoerd wordt’, luidt het in een mededeling. ‘Niemand anders werd geschorst.’ Top Gear wordt zondag ook niet uitgezonden.

Volgens verschillende Britse media is Clarkson vorige door het lint gegaan omdat er, na een opnamedag, geen eten klaar stond voor hem. Hij heeft de producer Oisin Tymon, die al meer dan 10 jaar voor Top Gear werkt, geslagen. Andere bronnen zouden dan weer zeggen dat Clarkson dat ontkent. 

Spleetoog en oorlogsnummerplaat

Het autoprogramma Top Gear wordt door Guinness World Records beschouwd als het meest bekeken non-fictie tv-programma aller tijden. Het komt in meer dan 200 landen op de buis. De 54-jarige Clarkson werd echter al meermaals op de vingers getikt na controversiële uitspraken in het autoprogramma. Zo was er vorig jaar nog een incident naar aanleiding van een speciale aflevering van Top Gear in Birma. Clarkson omschreef toen een lichtjes hellende brug met het woord ‘slope’. Dat betekent ‘helling’, die term dient ook als een beledigende omschrijving voor Aziatische mensen. Dan betekent het ‘spleetoog’. Toevallig of niet: tijdens de bewuste scène liep een Birmaan over de brug. Ofcom, de Britse mediaregulator, veroordeelde de televisiezender voor racistisch taalgebruik en na een intern onderzoek kreeg Clarkson nog maar eens een verwittiging van de BBC.

In Argentinië moesten Clarkson en zijn medepresentators Richard Hammond en James May zich dan weer uit de voeten maken omdat een nummerplaat van een van hun wagens volgens de plaatselijke bevolking een verwijzing was naar de oorlog om de Falklands in 1982.

'Neem hem terug, BBC'

Over wat er nu precies aan de hand is, wenst de BBC voorlopig geen verdere mededelingen te doen. Clarkson zelf was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Ondertussen zijn de fans van Clarkson wel al in actie geschoten; er is een online petitie opgericht en onder de hashtag #bringbackclarkson wordt op Twitter opgeroepen de presentator weer op de buis te laten.

Ook Clarksons dochter wordt gek van de schorsing en roept op Twitter op een humoristische manier op om hem weer aan de slag te laten gaan: