Wikipedia dient klacht in tegen NSA
Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia. Foto: EPA

De non-profitorganisatie achter de online encyclopedie Wikipedia heeft een klacht ingediend tegen de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De internetcontrole van de NSA is een schending van de rechten van Wikipedia-gebruikers, schreef stichter Jimmy Wales dinsdag in de New York Times.

Ook enkele burgerrechtenorganisaties hebben zich naast Wikimedia Foundation achter de klacht geschaard, die ook gericht is tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Spionage

De NSA bespioneert met het programma Upstream informatie die via glasvezelkabels op het internet loopt. De inlichtingendienst kan zo volgen wat mensen op Wikipedia lezen en schrijven, welk artikel gebruikers oproepen of welke kwesties de vrijwillige medewerkers bespreken.

‘Die zaken liggen gevoelig en zijn privé. Ze kunnen alles verraden over de politieke en religieuze overtuiging van een persoon, over zijn/haar seksuele geaardheid of ziektes’, schreef Wikipedia-stichter Wales samen met Lila Tretikov. Zij leidt de non-profitorganisatie, die naast Wikipedia ook andere projecten als Wikidata heeft lopen.

Samen sterk

De Stichting Wikimedia diende de klacht in samen met burgerrechtenorganisaties. Ook Amnesty International en Human Rights Watch zijn van de partij. De klagers worden vertegenwoordigd door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Ze willen een eind maken aan de grootschalige internetcontrole door de NSA. De bespionering van het internetverkeer zonder concrete aanleiding is in strijd met de Amerikaanse grondwet, luidt het in de klacht.

Door de samenwerking van de NSA met andere geheime diensten kunnen medewerkers in andere landen die zich kritisch uitlaten over hun regering, in gevaar gebracht worden, schrijven Tretikov en Wales. Wikipedia-vrijwilligers moeten aan de online encyclopedie kunnen meewerken zonder zich zorgen te hoeven maken over eventuele controle.

Snowden

In de Verenigde Staten lopen al verschillende klachten tegen de spionage-activiteiten van de NSA. Vooral burgerrechtenactivisten willen de bewakingsprogramma’s stoppen. Belangrijke hindernis is dat klagers moeten kunnen bewijzen dat ze speciaal bewaakt worden. Wikimedia leidt haar vorderingen af van berichten over NSA-documenten uit de rijke voorraad van klokkenluider Edward Snowden. Daaruit moet blijken dat de NSA ‘bijna alles kan volgen wat een typische gebruiker van het internet doet’.