Poetin zette operatie op om Janoekovitsj te redden
De Russische president Vladimir Poetin. Foto: EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft naar eigen zeggen onmiddellijk na de val van de pro-Russische president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj in 2014 een operatie gelanceerd ‘om het leven van de Oekraïense president te redden’. Dat heeft Poetin gezegd in een interview waarvan zondag op de openbare televisie enkele fragmenten werden uitgezonden.

Op 22 februari werd president Viktor Janoekovitsj, na maanden van massaal protest, afgezet en vond er in Oekraïne een machtswissel plaats. 'Ik heb de verantwoordelijken van onze geheime diensten en van het ministerie van Defensie naar het Kremlin laten komen en hen de opdracht gegeven om het leven van de Oekraïense president te redden. Anders zou hij zijn afgeslacht', vertelt Poetin in het interview op de zender Rossia 1.

'Het was in de nacht van 22 op 23 februari, we waren rond 7 uur ‘s morgens klaar. En terwijl we uit elkaar gingen, zei ik aan al mijn collega’s: we zijn genoodzaakt om voorbereidingen te treffen om de Krim naar Russisch grondgebied te brengen', aldus de president.

Vier dagen later, op 27 februari, bestormde een niet-geïdentificeerd en zwaarbewapend commando het regionale parlement van de Krim en op 28 februari had Oekraïne het over een Russische invasie en de komst van ongeveer 2.000 manschappen die in de Krim strategische plaatsen bezetten. Op 18 maart werd de regio officieel toegevoegd aan Rusland, een annexatie die door Kiev en het Westen nooit is erkend. Hoe Janoekovitsj, die naar Rusland vluchtte, het land uiteindelijk kon ontvluchten, vertelt Poetin niet.

Het is voorlopig niet duidelijk wanneer de volledige documentaire over de kwestie zal worden uitgezonden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in