Alle afdelingen van de jeugdbeweging KSJ-KSA-VKSJ zullen vanaf 1 september de naam van de koepelorganisatie dragen: KSA. Dat is dit weekeinde beslist op het groepsleidingscongres in Brussel. De nieuwe naam is "kort, krachtig en duidelijk". Ook visueel verandert er het een en ander: alle leden zullen overschakelen naar een koningsblauw hemd. De koepel telt 280 groepen en 34.000 leden.

KSJ-KSA-VKSJ heeft zijn wortels in de katholieke Vlaamse studentenbeweging tijdens het interbellum. KSA heette voluit "Katholieke Studentenactie". VKSJ was de vrouwelijke pijler, maar dan minder Vlaamsgezind en burgerlijker. De verenigingen waren aanvankelijk gericht op studenten, maar in de jaren 1930 kregen ze steeds meer elementen van een jeugdbeweging en sloten ook jongere leden aan. In de jaren 1970 ontstond de gemengde werking, waarbij soms gekozen werd voor de naam KSJ: "Katholieke Studerende Jeugd".

Nu breekt dus een nieuw tijdperk aan, met één vereenvoudigde naam, die teruggaat tot de roots. "Ondanks het feit dat KSJ-KSA-VKSJ al een hele tijd één beweging is, was dat niet voor iedereen even duidelijk. Er was dan ook de vraag om werk te maken van een betere profilering en een sterk merk", luidt de verklaring voor de naamsverandering. "Met KSA is gekozen voor authenticiteit."

Ook op het vlak van uniform en logo is gekozen voor eenduidigheid. "De diversiteit in uniformhemden zorgde nogal eens voor onduidelijkheid. Vanaf 1 september zal koningsblauw de kleur van het hemd zijn, waarmee gekozen is voor een bestaande kleur in een bestaand model."

De 280 groepen van de jeugdbeweging krijgen bij de overschakeling ondersteuning. Zo zullen ze stockhemden kosteloos kunnen omruilen en krijgen ze een gratis domeinnaam voor hun website. Groepen die met vragen zitten, kunnen terecht bij de helpdesk van het provinciaal secretariaat.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig