IS vernielt al derde archeologische site in Irak
Foto: REUTERS

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zou zondag opnieuw een archeologische site in Irak hebben aangevallen, ditmaal die van Khorsabad in de noordelijke provincie Nineve. Dat maakte een lokale vertegenwoordiger van het ministerie van Oudheden, Jumaa Abdullah, bekend. Eerder vernielden de extremisten al twee andere sites die door de Unesco beschouwd werden als werelderfgoed: Nimrod en Hatra.

Volgens getuigen zijn veel van de overblijfselen in Khorsabad geplunderd of opgeblazen, aldus de vertegenwoordiger.

Khorsabad (voormalig Dur Sharrukin) werd gebouwd als de nieuwe hoofdstad van het Assyrische Rijk door koning Sargon II in 721 voor Christus. De site, bekend van zijn stenen reliëfs, bevindt zich op 15 kilometer ten noorden van Mosoel, dat in handen is van IS. Deze organisatie hanteert een strikte interpretatie van de islam waarbij afbeeldingen worden beschouwd als afgoderij en dus moeten vernietigd worden. Critici wijzen er echter op dat IS-aanhangers er niet voor terugdeinzen de 'onreine' overblijfselen te verkopen op de zwarte markt, voor grof geld.

De Iraakse minister van Toerisme en Oudheden roept de internationale coalitie intussen op om de archeologische sites in zijn land te beschermen tegen aanvallen van IS. 'We vragen luchtsteun (..) De internationale gemeenschap moet zich bedienen van de middelen die ze heeft', aldus Adel Fahd al-Cherchab. Dit weekeinde voerde de coalitie al twaalf raids uit op IS, waarvan twee in de buurt van Mosoel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig