IS vernielt nog meer historische ruïnes
Een archiefbeeld van Hatra. Foto: AP

Terreurgroep IS heeft opnieuw historische ruïnes vernietigd in Irak. Het gaat om overblijfselen in de stad Hatra, zegt het ministerie van Oudheden.

Hatra is meer dan 2.000 jaar geleden gesticht ten tijde van het Parthische rijk. Sinds 1987 staat de site op de Unesco-werelderfgoedlijst. De stad omvat tempels ‘waar hellenistische en Romeinse architectuur zich versmelten met oosterse decoratieve kenmerken’, aldus Unesco.

Het is nog niet duidelijk hoeveel schade IS heeft aangericht. Een buurtbewoner zegt dat hij een krachtige explosie hoorde. Andere mensen zeiden volgens hem dat IS-militanten een van de grotere gebouwen van Hatra hadden vernietigd. Ze zouden ook andere delen met een bulldozer te lijf gaan.

Eerder moesten het museum van Mosoel en de unieke archeologische site van Nimrud eraan geloven. Het hoofd van de Unesco spreekt van een ‘oorlogsmisdaad’ door Islamitische Staat.

Het ministerie van Oudheden laakt het gebrek aan een sterke internationale reactie op de vernielingen van historische sites. Dat moedigt de terroristen aan, klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig