Belg gedood in Mali: aanslag opgeëist
Politiemannen houden de wacht voor restaurant La Terrasse. Foto: AFP

Bij de aanval op een restaurant in Bamako (Mali) is een Belg doodgeschoten. Ook een Fransman en drie Malinezen kwamen om. De aanslag werd zaterdagavond opgeëist door de Islamitische groepering al-Mourabitoun.

‘Ik kan bevestigen dat er een Belg bij de slachtoffers van de aanval is’, zegt Michael Mareel, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Volgens hem is de familie van het slachtoffer al op de hoogte. Het slachtoffer is een veertiger uit de Oost-Vlaamse gemeente Brakel.

De Belg, een voormalige paracommando die niet meer in dienst was bij het leger, werkte sinds drie maanden voor de veiligheidsdienst van de delegatie van de Europese Unie in Mali. De vader van twee kinderen kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven bij een aanslag op een restaurant in de hoofdstad Bamako. Hij werd op straat gedood voor de daders het restaurant bestormden.

Aanslag opgeëist

De aanslag werd zaterdagavond opgeëist door de Islamitische groepering al-Mourabitoun, meldt de doorgaans goed ingelichte website Al-Akhbar. Er zou later vandaag een video online gezet worden waarin dat te zien is. In de video zegt de groepering dat de aanslag van zaterdag hun wraak is voor de moord op Ahmed al Tilemsi, een van de leiders, door Franse soldaten.

Al-Mourabitoun werd opgericht door oud-jihadist Mokhtar Belmokhtar, naar wie de Franse troepen nog steeds op zoek zijn.

Onderzoek

Ondertussen is het federaal parket een opsporingsonderzoek begonnen naar ‘het gewelddadig overlijden van een Belgische onderdaan’, die omkwam bij de aanslag in de Malinese hoofdstad Bamako.

‘Een federaal magistraat en twee politiemensen bevinden zich al in Mali in het kader van een werkbezoek aan de Belgische militaire troepen. Zij leggen op dit ogenblik contacten met de Malinese overheden om meer inlichtingen te verzamelen’, aldus het parket.

Rue Princesse

Volgens Radio France Internationale (RFI) begon de aanval vrijdagavond om iets na middernacht. Een man gooide granaten de Rue Princesse in het centrum van Bamako, de hoofdstad van Mali. Deze straat is bekend om haar vele bars en restaurants, die zeker op vrijdagavond druk bezocht worden door westerlingen.

Na de aanval met granaten drong de aanvaller het restaurant La Terrasse binnen. Op de eerste verdieping opende hij het vuur. Een Fransman kwam daarbij om. Daarop vluchtte de aanvaller in een voertuig dat beneden klaar stond. Bij het verlaten van het restaurant werd in het rond geschoten. Een Belg, een politieagent en een bewaker van een huis werden daarbij dodelijk getroffen. RFI meldt dat ook een niet-ontplofte granaat in de omgeving gevonden werd.

In een straat vlak bij het restaurant kon de Malinese politie twee verdachten oppakken, maar de mannen bleken niets met de aanslag te maken te hebben. De twee verdachten, die allebei de Malinese nationaliteit hadden, waren eerder kleine misdadigers, zo meldt de politie. 

‘Laffe aanslag’

De Franse presidentHollande veroordeelt ook ‘de laffe aanslag’ in Bamako. Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), zegt op twitter dat hij met de slachtoffers meeleeft. 

 

Ook premier Charles Michel veroordeelt de aanval en spreek zijn medeleven uit.

 

In een gemeenschappelijke persverklaring hebben minister Didier Reynders en de Europese hoge vertegenwoordigster Federica Mogherini de aanslag in de scherpste bewoordingen veroordeeld. ‘We bieden ons medeleven aan familie en vrienden van de slachtoffers aan en we werken samen met de autoriteiten in Bamako om de daders op te sporen. Ik hoop dat dit de komende uren of dagen zal gebeuren’, zo verklaarde Reynders. ‘Het lijkt een terreuraanslag, maar we wachten op meer informatie’, aldus de vicepremier in de marge van een informele vergadering met de Europese buitenlandministers in de Letse hoofdstad Riga.

Ook Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, betuigde haar medeleven aan ‘onze Belgische collega die sinds drie maanden in Bamako werkte voor de veiligheid van onze delegatie in Mali’.

De aanslag herinnert er volgens de Italiaanse aan dat Europa ‘gefocust moet blijven op het vredesproces in Mali en de strijd tegen terrorisme in de regio’. ‘Deze aanslag geeft ons nog meer kracht om deze uitdaging het hoofd te bieden’, voegde ze toe.

 

Regeringsleger

De Europese Unie heeft een prominente aanwezigheid in Bamako. Europa helpt er onder meer bij de uitbouw en opleiding van het Malinese regeringsleger, een in totaal 550 man sterke, militaire missie die nog een mandaat heeft tot maart volgend jaar. Daarnaast beschikken de Europeanen ook over een civiele missie die bijstand verleent aan de binnenlandse veiligheidsdiensten in Mali.

Mali belandde bovenaan de agenda van het Europees buitenlands beleid toen het noorden van het land in de loop van 2012 onder controle raakte van jihadistische groeperingen die gelinkt werden aan al-Qaida. Het Franse leger lanceerde in januari van 2013 de militaire missie Serval en stopte de opmars van de gewapende groepen naar Bamako, waar het steeds relatief rustig is gebleven. In het noorden zijn er echter nog steeds gebieden die ontsnappen aan het centrale gezag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig