Vriendin Nemtsov: ‘Ik word bedreigd sinds moord’
Ganna Doeritska Foto: AP

De Oekraïense vriendin van de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, die getuige was van de moord op de Russische politicus, wordt naar eigen zeggen bedreigd sinds haar terugkeer naar Oekraïne. Dat liet het Oekraïense parket-generaal vrijdag weten. Het parket zei maatregelen te hebben bevolen om haar veiligheid te verzekeren. Zij krijgt politiebescherming.

'Op 5 maart 2015 ging Ganna Doeritska, getuige in de zaak van de moord op de Russische opposant Boris Nemtsov, naar de politiepost van Bila Tserkva in Kiev om te verklaren dat onbekenden haar met de dood hebben bedreigd tijdens haar verblijf bij haar ouders', aldus een persbericht van het parket-generaal.

De procureur-generaal van Oekraïne, Viktor Sjokin, gaf het bevel om alle nodige maatregelen te treffen om het leven en de gezondheid van Doeritska te beschermen. Er is een onderzoek geopend voor poging tot doodslag, maar over de bedreigingen tegen de jonge vrouw zijn geen verduidelijkingen gegeven.

Het 23-jarige model bevond zich aan de zijde van de 55-jarige Nemtsov, toen hij op een brug vlakbij het Kremlin werd neergekogeld vorige week vrijdagavond. Na verhoor door de Russische speurders, mocht het model maandagavond Rusland verlaten.

De speurders lossen verder geen woord over de stand van het onderzoek. Nemtsov behoorde tot de meest uitgesproken critici van de Russische president Vladimir Poetin.