Athene zit op zwart zaad
Foto: REUTERS

De financieringsproblemen in Griekenland zijn groter dan gedacht. De regering in Athene heeft pensioenfondsen en andere publieke instellingen gevraagd om hun geld in de staatskas te storten, meldden regeringsbronnen vrijdag.

De Griekse regering moet in maart 6,85 miljard euro aan verplichtingen voldoen, maar die hoeveelheid geld zit bij lange na niet in de staatskas. Deze donderdag werd bekend dat Athene in februari niet alle salarissen van ambtenaren kon betalen. De Grieken proberen nu van dag tot dag met noodmaatregelen het hoofd boven water te houden.

Athene wacht nu op het resterende bedrag van 7,2 miljard euro aan noodsteun, maar die krijgen ze pas als ze bewijzen dat ze het noodprogramma succesvol zullen afronden. Bovendien moeten de Grieken tegen het einde van april nog een tweede lichting bezuinigingen en hervormingen voorstellen.

De Grieken hoopten nog 1,9 miljard euro te recupereren van de winst die de Europese Centrale Bank gemaakt heeft op Grieks overheidspapier. Dat is echter ook maar mogelijk wanneer het noodprogramma succesvol afgerond is. Obligaties met een korte looptijd omdat de door kredietverleners ingestelde kredietgrens van 15 miljard bereikt is.

Athene heeft dus dringend geld nodig op te kunnen voldoen aan zijn verplichtingen voor het noodprogramma, maar krijgt geen geld zolang ze niet kunnen bewijzen dat ze het noodprogramma succesvol zullen antwoorden. De ‘catch 22’ is dus compleet.

Tsipras versus Juncker

De Europese Commissie is inmiddels op de hoogte gesteld. Vrijdag hebben de Griekse premier Alexis Tsipras en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, een ontmoeting over de problemen. Die afspraak zal slechts kort duren, aldus de Suddeutsche Zeitung vrijdag. Maandag komen de Europese ministers van Financiën bijeen, daarna wordt verder gepraat tussen de twee.

Tsipras hoopt volgens de Suddeutsche Zeitung dat er een nieuwe schijf van 15 miljard euro vrijkomt uit het noodprogramma voor de Grieken. Om dat voor elkaar te krijgen, zouden de Grieken bezuinigingsplannen snel voor moeten leggen aan het parlement en vervolgens uitvoeren. Die plannen staan op de lijst die de Grieken eind februari inleverden bij de Eurogroep, om die zo te bewegen tot een verlenging van het hulpprogramma van vier maanden.