‘Nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan nodig voor nationaal stadion’
Foto: BELGA

Denys, één van de drie bouwgroepen die het nieuw nationaal stadion wil neerzetten op parking C van de Heizel, heeft te kennen gegeven dat voor de realisatie van haar stadionproject een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) nodig is. Omdat dit bij uitbreiding ook zou gelden voor de andere twee projecten, staat de timing van het stadion onder verhoogde druk. Dat vernam Belga uit betrouwbare bron.

Het huidige Gewestelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) vermeldt dat de totale vloeroppervlakte van de verschillende recreatieactiviteiten samen beperkt moet zijn tot 50.000 m². Denys heeft een totale vloeroppervlakte van meer dan het drievoudige aangegeven.

In de vloeroppervlakte rekent de promotor, die voor de bouw van het stadion in zee gaat met het Spaanse FCC Construccion en de Australische bank Macquarie, elke verdieping van het stadion mee, zoals gebruikelijk is bij vastgoedprojecten.

Bij de andere twee kandidaten, Ghelamco en Besix, die beweren het stadion te kunnen neerzetten binnen het bestaande plan, is er mogelijk verwarring met de voetafdruk (‘footprint’), de oppervlakte die aan de grond wordt gemeten.

Vlaamse regering bevoegd

Omdat het nieuwe stadion op het grondgebied van het Vlaamse Grimbergen moet komen, is de Vlaamse regering bevoegd voor de verschillende vergunningen. Eerst zou dus het GRUP moeten aangepast worden, vervolgens wordt een milieueffectenrapport (MER) opgesteld en pas daarna kan men beginnen aan de milieu- en bouwvergunningen.

Zo komt de ambitie van de stad Brussel, die zowel bouwheer is als eigenaar van de gronden, om begin 2016 te beginnen met de bouw van het stadion op losse schroeven te staan. Het kabinet van de bevoegde minister Joke Schauvliege onthoudt zich al enkele weken van elke commentaar over de te volgen procedures.

‘Disneyland’

Volgens twee bronnen springt het project van promotor Ghelamco, die eerder de gelijknamige arena in Gent neerzette, eruit als ‘te mooi om waar te zijn’ en ‘Disneyland’. In tegenstelling tot de twee andere projecten die het stadion midden op parking C zetten (de ene met een volledig ondergrondse parking en de andere deels bovengronds), voorziet Ghelamco een groot park, met het stadion aan de zijkant.

Hoewel de betrokken partijen zich veel vragen stellen over de financiële haalbaarheid van het project van Ghelamco, zou het toch niet het duurste van de drie zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig