'Nemtsov had contact met Russische soldaten in Oekraïne'
De vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Foto: AP

De vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov zou contact gehad hebben met Russische militairen in Oekraïne in het kader van een onderzoek naar de Russische aanwezigheid in het oosten van Oekraïne. Dat meldt Reuters op gezag van Nemtsovs assistente Olga Shorina.

Eén dag voor oppositieleider Boris Nemtsov werd neergekogeld vlakbij het Rode Plein, besprak hij met zijn naaste medewerker Olga Shorina een gevoelig onderzoek dat hij aan het voorbereiden was over de aanwezigheid van Russische troepen op Oekraïens grondgebied.

Omdat hij vreesde afgeluisterd te worden door de Russische geheime dienst zocht Nemtsov zijn toevlucht tot het schrijven van zijn bevindingen. ‘Een aantal parachutisten hebben contact gezocht met mij. Zeventien zijn er gedood. Ze werden niet betaald, maar nu zijn ze bang om te praten’, staat er te lezen op een A4-blad.

Dat A4-blad heeft Shorina nu getoond aan persagentschap Reuters. ‘Hij wou niets luidop zeggen, dus schreef hij het op voor mij’, zegt Shorina over de notities. Het is echter niet mogelijk om te bevestigen of het handgeschreven bericht daadwerkelijk uit de pen komt van de vermoorde oppositieleider.

Sinds deze zomer regent het meldingen over tal van gesneuvelde Russische soldaten in het oosten van Oekraïne. Het regime in Kiev en de Westerse bondgenoten blijven bij hoog en laag beweren dat de bewijslast voor de Russische militaire aanwezigheid in het oosten van Oekraïne onweerlegbaar is.

Toch blijf Moskou het tegendeel beweren. De enkele Russen die in Oekraïne vechten zijn vrijwilligers die naar daar getrokken zijn in hun vrije tijd. Volgens Shorina had Nemtsov nu voldoende bewijzen om een georganiseerde Russische aanwezigheid in Oost-Oekraïne aan te tonen. Volgens Nemtsovs assistente wilde de oppositieleider het rapport laten drukken op 1 miljoen exemplaren om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.

Ivanovo

In de loop van zijn onderzoek zou Nemtsov volgens zijn naaste medewerkers, benaderd geweest zijn door familieleden van een bataljon Russische soldaten dat actief zou geweest zijn in het oosten van Oekraïne. Nemtsov probeerde hen ervan te overtuigen om hun informatie openbaar te maken.

Volgens Nemtsov ging het om militairen die normaal gelegerd zijn in Ivanovo, op zo’n 300 kilometer van Moskou. Ivanovo geldt als de thuisbasis van de 98ste divisie parachutisten van het Russische leger. Volgens Ilya Yashin, een andere naaste medewerker van Nemtsov, plande Nemtsov een trip naar Ivanovo om ouders van gesneuvelde militairen te gaan interviewen. Nemtsov was er volgens Yashin van overtuigd dat Poetin loog over de Russische aanwezigheid in Oost-Oekraïne.

Naar eigen zeggen zullen Shorina en Yashin er nu alles aan doen om het werk dat Nemtsov op de plank had liggen, te redden. Binnen een maand willen ze dan proberen om het rapport alsnog gepubliceerd te krijgen. Volgens Shorina had Nemtsov zelfs een titel voor de publicatie, ‘Poetin en de oorlog’.

Lagen de bevindingen van Nemtsov zo gevoelig dat ze geleid hebben tot zijn dood? Zijn vrienden en naasten zien er deels een motief is, maar twijfelen toch ook of dit de belangrijkste reden was om hem te vermoorden.