Wie vermoordde Boris Nemtsov? Kandidaten genoeg
Oppositieleider Boris Nemtsov wordt naar het kerkhof gedragen. Foto: REUTERS
Meer dan een week na de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov is er nog geen uitsluitsel over wie nu de dader is. Al komen wel steeds meer complottheorieën boven water.

De feiten:

  • Boris Nemtsov geeft op 27 februari in Moskou een interview aan het radiostation Echo Moskvy
  • Daarna gaat hij dineren met Anna Durytska vlak bij het Rode Plein
  • Om half twaalf ’s nachts word Nemtsov neergeschoten op een brug vlak bij het Kremlin
    • De schoten komen vanuit een voorbijrijdende auto
    • Nemtsov krijgt vier kogels in zijn rug
    • Zijn vriendin, Anna Durytska, ziet een auto met lichte kleur wegrijden

1. Het piepjonge fotomodel, dat geld wil

Toen de 55-jarige Boris Nemtsov vier kogels in de rug kreeg, vertoefde hij in het charmante gezelschap van Anna Durytska: een groen blaadje van 23 jaar. Het Oekraïense model kende Nemtsov al ruim drie jaar maar kon bijzonder weinig zeggen over de moord, ook al stond ze er zelf naast.

‘Ik heb een auto met een lichte kleur gezien’, verklaarde ze enkele dagen na de moord aan de Oekraïense pers. De Oekraïense schone kon zich noch een impressie van de moordenaar noch een beeld van het wapen voor de geest halen.

De entourage van Nemtsov heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat de oppositieleider een ‘womanizer’ was; eentje die elke vrouw rond zijn vinger kon winden. Al spreken velen de complottheorie over het 23-jarig model tegen omdat ‘de twee echt gelukkig leken met elkaar’.

2. Het Kremlin, dat alleenheerschappij wil

Vlak na de moord op Nemtsov waren alle ogen op het Kremlin gericht: zou Vladimir Poetin hem uit de weg hebben geruimd omdat hij geen tegenspraak duldt? Volgens de bekende oppositieleider Alexei Navalny zit het Kremlin zonder enige twijfel achter deze ‘laffe en kortzichtige daad’.

Navalny vroeg zich twee dagen na de moord op zijn blog af of Nemtsov ‘niet aan iets belangrijk aan het werken was’. ‘Iets van bewijslast tegen het Kremlin. Want nu Nemtsov dood is, kan Poetin nog meer zijn zin doen binnen de inlichtingendiensten (FSB, red.) en kan hij spelen met het Russische volk’, klinkt het.

De theorie van Nemtsov wordt tegengesproken door critici omdat Poetin volgens recente peilingen nog steeds 86 procent van de Russische bevolking achter zich heeft. Bovendien heeft hij al bijna een monopolie op de opdrachten en het reilen en zeilen binnen de FSB.

3. Een doorgeslagen ultranationalist, die Poetin wil

Dat Poetin zo populair is, zorgt er zelfs voor dat velen de piste van de ultranationalist bewandelen. Er zijn volgens sommige bronnen voldoende Russen, die zo erg verknocht zijn geraakt aan Vladimir Poetin, dat ze voor hem letterlijk een moord zouden begaan.

4. Een extremist, die Charlie Hebdo 2.0 wil

Zou Boris Nemtsov vermoord zijn omdat hij de aanslag op Charlie Hebdo veroordeelde? Het Russische Onderzoekscomité vindt alvast dat de piste van de Islamitische extremist nog ‘de meest relevante is’. Al eisen extremisten een aanslag meestal ook op, wat tot hiertoe bij Nemtsov nog niet het geval is.

5. Een Amerikaanse spion, die een nieuw maatje wil

Op de Russische televisie verschijnt regelmatig het idee dat Boris Nemtsov moest sterven omdat hij spioneerde voor ‘het Westen’, maar zijn informatie niet meer nuttig was. De gedachtegang achter deze complottheorie is dat Rusland niets te verbergen heeft, maar de Verenigde Staten toch maar niet willen geloven dat er geen schandalen te rapen vallen.

In de Russische krant Izvestia werd dan weer gesuggereerd dat niet de Amerikaanse maar de Oekraïense inlichtingendienst Nemtsov heeft vermoord om Rusland te destabiliseren en zo het conflict in Oost-Oekraïne naar hun hand te zetten.

De complottheorieën over Amerikaanse en Oekraïense spionnen werden door Washington en Kiev met klem ontkend.

6. Een FSB-agent, die rust wil

Tot slot rest er nog één theorie: die van de FSB-agent, waarvan zijn hele leven in het teken staat van rust en orde. Boris Nemtsov veroorzaakte onrust en chaos in Moskou, door protestmarsen aan te kondigen en ‘controversiële standpunten in te nemen’.

Al zou de FSB-agent dan wel flink zijn boekje te buiten zijn gegaan zonder medeweten van zijn oversten. Iets wat sterk wordt betwijfeld door sommigen aangezien Poetin als ex-FSB’er weet wat er leeft in de Russische inlichtingendienst.