Weer meisje gedwongen in psychiatrie voor volwassenen geplaatst
Foto: wkb
Vorige week is een 16-jarige meisje gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling voor volwassenen wegens het schrijnend gebrek aan plaatsen in de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Het verhaal doet erg denken aan dat van Jolien, een zwaar autistisch meisje dat in 2013 als 13-jarige gedwongen werd opgenomen in een psychiatrie voor volwassenen omdat er nergens anders plaats was. Ook dit meisje heeft een complexe problematiek, zoals ADHD, autisme, een emotionele groeiachterstand en sinds kort ook psychoses. Sinds ze in september niet meer naar school kan gaan, ging ze twee keer een tijdje in crisisopname, de laatste keer in Sint-Niklaas.

Wegens een gebrek aan opvang in de kinder- en jeugdpsychiatrie moest ze gedwongen worden opgenomen in het psychiatrisch centrum Bethanië in Zoersel voor volwassenen. Daar moet ze zeker nog een maand blijven.

Haar ouders beklemtonen dat ze geen gepaste begeleiding en geen onderwijs krijgt. Ook de instelling zelf betreurt de situatie. ‘Het meisje krijgt een persoonlijke begeleider. Maar dit is geen aangepaste setting voor haar. Dit is ook voor ons heel frustrerend.’

De jeugdrechter sprak zijn vonnis uit 'met tranen in de ogen'. Hij was bij de verlenging van de collocatie vernietigend voor de politiek: ‘Het schrijnend gebrek aan beschikbare plaatsen in kinder- en jeugdpsychiatrie werd door jeugdmagistraten al talloze keren aangekaart op alle mogelijke beleidsniveaus, maar tot op heden zonder enig tastbaar resultaat.’