Bart Somers: ‘Mensen wachten op goede huurwoningen’
Vlaams minister Liesbeth Homans en Bart Somers. Foto: BELGA

Open VLD-fractieleider Bart Somers noemt de discussie over het al dan niet indexeren van de huurprijzen irrelevant. Hij vindt meer woningen op de private huurmarkt veel belangrijker.

De verdeeldheid over een indexsprong voor de huurprijzen is groot. De N-VA moet er niet van weten, voor CD&V is het een must. Voor Open VLD gaat het om een ‘symbooldossier’.

‘Wij proberen bruggenbouwer te zijn’, benadrukte Bart Somers in Villa Politica. ‘We moeten onze bezig houden met dingen die echt belangrijk zijn. Voor de mensen thuis verandert er niets. Zij wachten op goede huurwoningen. Mensen die willen investeren in die markt wachten op een goede economische omgeving. We hebben een goed regeerakkoord. Laten we dat uitvoeren.

Somers noemde de discussie over de huurprijzen opnieuw irrelevant. ‘De discussie zal niet beslecht worden met een duim omhoog of omlaag. Het echte debat is ervoor zorgen dat er meer woningen op de private huurmarkt komen.’

Dat deed hij eerder ook in onze krant. ‘Een indexering dit jaar komt neer op een verhoging van de huur met amper enkele eurocenten.’ Hij waarschuwt ook dat een indexering het omgekeerde effect kan veroorzaken. ‘In tijden van deflatie betekent een huurindexsprong meer huur betalen door de huurders.’

Omdat het voor Open VLD een randdiscussie is, is een indexsprong op de huurprijzen voor Open VLD niet onbespreekbaar. Volgens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) zouden de coalitiepartners daar het regeerakkoord mee openbreken.

 

Dat herhaalde Homans in Villa Politica 'Het staat niet in het regeerakkoord en voor ons is het eigenlijk niet bespreekbaar.' Volgens Homans gaat bovendien om slechts een handvol eurocenten op een contract van een paar honder euro, op die manier een symbolische discussie dus. Ze vreest wel dat, als dit dossier op tafel gelegd wordt, het hele regeerakkoord op de helling komt te staan. 'Ik wil gewoon als een loyale coalitiepartner het regeerakkoord uitoefenen', klinkt het.

Volgens haar was de hele discussie tot vorige week, tot voor de commissiezitting, nog niet ter sprake gekomen. 'Tot dan was het nog niet besproken aan de Vlaamse regeringstafel, dus kon ik niet anders dan zeggen dat er geen onenigheid was, want ik had nog geen enkele Vlaamse collega gehoord. Als niemand mij belt en ik doe al een week uitspraken, dan ga ik er van uit dat de collega's akoord zijn.'