Na Apple en Google heeft nu ook Microsoft een oplossing om het scherm van je smartphone of laptop draadloos op een grote tv te ‘projecteren’. De Wireless Display Adapter werkt uiteraard samen met Windows 8.1 en Windows Phones, maar ook met Android-toestellen lukt het soms.

Het concept van Microsofts adapter is identiek aan dat van Googles Chromecast: een kleine stick die je in een vrije HDMI-ingang van je televisie prikt, en die van stroom wordt voorzien via een USB-poort op diezelfde tv. Je krijgt er een kort HDMI-verlengkabeltje bij dat bijvoorbeeld van pas komt als je tv tegen de muur is bevestigd. Wanneer je je televisie inschakelt en de juiste AV-ingang selecteert, verschijnt meteen het Microsoftlogo in beeld.

Drie manieren van projecteren

De (eenmalige) configuratie dient vanaf een computer met Windows 8.1 te gebeuren, via deze app die je gratis uit de Windows Store kan downloaden. Na de installatie en een herstart van de pc wordt de Wireless Display Adapter netjes gedetecteerd. Via de app kan je de adapter desgewenst een andere naam geven, de taal instellen op Nederlands, nieuwe firmware installeren zodra die beschikbaar is en de zogeheten overscan aanpassen, zodat het gestreamde beeld volledig op het tv-scherm past.

Om je computerscherm naar je televisie te seinen, roep je rechts in beeld de Windows Charms-bar op. Kies daar achtereenvolgens voor Apparaten, Projecteren en maak een keuze uit de drie mogelijkheden. Met Dupliceren toont je tv gewoon een kopie van het computerscherm. Daarbij merk je trouwens nauwelijks enige vertraging. De functie Uitbreiden stelt je in staat om het Windowsbureaublad uit te smeren over twee schermen, en met Alleen tweede scherm wordt het beeld alleen op de televisie getoond. Dat is bijvoorbeeld handig als je wat Netflixseries wil consumeren, en je de laptop de eerstkomende uurtjes niet nodig hebt.

Beamen met smartphones

Informatie projecteren vanaf een Windows Phone gaat zo mogelijk nog eenvoudiger. In de Instellingen vind je daarvoor sinds kort namelijk de speciale functie Mijn scherm projecteren. Hier heb je verder geen keuzemogelijkheden en wordt gewoon het volledige scherm doorgeseind, waarbij het beeld automatisch mee kantelt met de oriëntatie van de telefoon (horizontaal of verticaal). Het projecteren verloopt ook hier heel vloeiend, zonder noemenswaardige vertraging.

Zoals gezegd werkt de Microsoft Display Adapter ook samen met Android-toestellen. Die moeten dan wel minstens Android 4.2.1 draaien (Jelly Bean) en uitgerust zijn met MiraCast-technologie. Hoe je deze functie activeert verschilt van merk tot merk. Bij een LG-smartphone gaat het snufje bijvoorbeeld schuil onder Share & Connect, bij Sony onder Xperia-connectiviteit. Heel vlot werkt het echter allemaal nog niet. Met een Sony Xperia Z1 kregen we helemaal geen verbinding met de adapter, en bij onze LG G3 lukte het pas na veel verschillende pogingen. De kwaliteit van de stream is echter lang niet zo goed als bij een Windowscomputer of Windows Phone: de connectie gaat gebukt onder een behoorlijke lag en er zit ook flink wat storing in de beelden.

Conclusie

Als Androidgebruiker ben je veel beter af met een Chromecast. En goedkoper, want Microsofts adapter is met € 69,95 exact dubbel zo duur. In een Windowsomgeving valt er echter maar weinig aan te merken op dit stickje.