‘Compromis over brugpensioen is geen uitholling van regeerakkoord’
Karel Van Eetvelt Foto: Belga

Het compromisakkoord van vakbonden en werkgevers over de beschikbaarheid van oudere werklozen en SWT’ers (het vroegere brugpensioen) is ‘geen uitholling van het regeerakkoord’. Dat heeft Unizo-topman Karel Van Eetvelt woensdag in De Ochtend op Radio 1 gezegd.

De sociale partners kwamen in de Groep van 10 overeen dat iedereen die eind december 2014 in het SWT-stelsel (Stelsel Werkloosheid Bedrijfstoeslag) zat, niet meer onderworpen zal worden aan de beschikbaarheidsvereiste. Voor nieuwe bruggepensioneerden wordt enkel nog de passieve beschikbaarheid opgelegd. Maar sinds 1 januari geldt onder meer de verplichting dat werklozen en SWT’ers tot hun 65 jaar beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt, ook actief, met uitzondering voor wie 60 jaar of ouder was eind december en al in de werkloosheid zat.

Van Eetvelt vindt het akkoord van de sociale partners ‘geen versoepeling, maar gewoon pragmatisme’. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar de realiteit op het terrein en de capaciteit van de VDAB. Die kan niet alle mensen tot hun 65 controleren op hun actieve beschikbaarheid, klinkt het.

‘Eigenlijk wijken we niet ver af van het regeerakkoord of toch niet van de doelstelling’, stelt hij.

Want voor de topman van Unizo betekent de passieve beschikbaarheid niet dat de oudere werkloze niets meer moet doen. ‘Iedereen die in SWT komt of werkloos wordt en daarbij passief beschikbaar moet zijn, moet zich inschrijven bij de VDAB. Dus je moet per definitie al een actie ondernemen.’ De persoon in kwestie komt dan in een begeleidingstraject en moet ingaan op aangeboden werk of opleiding. ‘Als je daar niet op ingaat, wordt je geschorst. Dus in de praktijk verschilt dit niet zoveel van de actieve beschikbaarheid.’

Bij de actieve beschikbaarheid moet de werkloze actief naar werk zoeken en dit ook staven bij de arbeidsbemiddelingsdienst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig