Leki is als kind verschillende keren misbruikt
Foto: Vier
Zangeres en presentatrice Karoline Kamosi, beter bekend als Leki, werd als kind verschillende keren misbruikt. Dat vertelde ze in het programma ‘Heylen en de herkomst’ op Vier.

Martin Heylen reisde met Leki (37) naar haar geboorteland Congo. Daar bouwt ze al jaren aan een gezondheidscentrum. Leki, die een tijdje gastpresentatrice was in ‘De Madammen’ op Radio 2, gaf zich helemaal bloot in het programma.

Op een bepaald moment sprak ze ook over het feit dat ze vroeger verschillende keren misbruikt werd. De feiten speelden zich af toen ze zeven, acht, elf en zestien jaar was. ‘België is een pedofiel land. Ik ben seksueel misbruikt en verkracht. En ik heb lang gedacht dat, als mijn ouders nog samen waren geweest, het nooit was gebeurd’, aldus Leki. 'Een vaderfiguur had mij kunnen beschermen’, zegt ze. ‘Misschien dat ik dan niet zo naïef en open was geweest.’

In De Morgen zegt de presentatrice dat ze niet gepland had om het in ‘Heylen en de herkomst’ over die pijnlijke periode te hebben. ‘Als mediafiguur ben ik heel lang heel terughoudend geweest over mijn privéleven. Ik heb een bepaalde kant van mij altijd afgeschermd van het publiek. Ik heb gewoon mijn hart gevolgd. Sommige dingen gaan zo diep dat ze een plek moeten krijgen. It needs to come out. En als dat dan toevallig voor een cameraploeg is, is dat maar zo.’

Bekijk hier enkele fragmenten uit de uitzending:

Sinds 1996 ligt de boerderij van de familie Kamosi er verwaarloosd bij. Leki wil er in de toekomst graag spirituele retraites organiseren.De wegen door de brousse liggen er slecht bij. Leki en Martin zijn op weg naar de missiepost waar ze enkele dagen gaan logeren.Sinds 2010 zamelt Leki geld in voor een toekomstig ziekenhuis.Leki trekt met enkele nonkels het bos in om tijdens een ceremonie haar voorouders te eren. Martin hoort er even niet meer bij.Dat Leki een vastberaden vrouw is die er voluit voor gaat, ondervindt Martin aan den lijve.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in