In de voorbije zestien jaar zijn in de Britse universiteitsstad Oxford mogelijk meer dan driehonderd meisjes het slachtoffer geworden van seksueel misbruik door criminele bendes. Dat staat in een rapport van de onderzoekscommissie Oxfordshire Safeguarding Children Board (OSCB) dat vandaag is gepubliceerd.

Operation Bullfinch, het onderzoek naar vermoedelijke ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen, kwam er in 2011. Twee jaar later werd een seksbende opgerold en zeven mannen werden veroordeeld tot celstraffen voor ondermeer verkrachting en mensenhandel. Zes meisjes zouden zijn misbruikt. Daarna werden nog eens vier mannen veroordeeld. Nu blijkt uit het rapport dat er veel meer jonge meisjes zijn misbruikt.

In het onderzoek zouden verschillende fouten zijn gemaakt door de politie en werd te traag gereageerd. Een slachtoffer van de bende getuigde dat er feiten in de doofpot werden gestopt. In het rapport staat dat er geen bewijzen zijn dat er moedwillig signalen voor misbruik werden genegeerd.

Honkbalknuppels

Maar de autoriteiten werkten langs elkaar heen. Meisjes die aangifte wilden doen, werden niet serieus genomen. De politie verkeerde in de veronderstelling dat de meisjes, tussen de 11 en 15 jaar, instemden met seks. Een meisje dat midden in de nacht onder het bloed aankwam op het politiebureau zou zijn weggestuurd. Het waren volgens hen ‘vroegrijpe’, moeilijke meisjes die de verkeerde keuzes hadden gemaakt. Een groot deel van de mannen die het misbruik pleegden waren van Pakistaanse komaf.

De slachtoffers, onder wie zo’n vijftig jongens, werden volgegoten met alcohol en drugs. Ze vielen in handen van ‘loverboys’, want ze geloofden dat hun misbruikers hun vriendjes waren. Vervolgens werden ze ofwel misbruikt door de mannen zelf ofwel aangeboden aan vrienden. Sommige meisjes werden misbruikt met voorwerpen, zoals messen of honkbalknuppels. Anderen werden gebeten, geslagen of verbrand.

Eén slachtoffer werd gedwongen om een illegale abortus uit te voeren toen ze 12 jaar was en zwanger was van een van de misbruikers.

Excuses

‘Het is zeer verontrustend wat er met de slachtoffers is gebeurd’, zei Maggie Blyth, voorzitter van de OSCB, op een persconferentie. ‘Het is schokkend dat deze kinderen voor zo’n lange tijd het slachtoffer waren van dergelijke afschuwelijke seksuele uitbuiting.’ Ze bood namens de instanties van het district Oxfordshire excuses aan ‘omdat het zo lang duurde voordat ze in de gaten hadden wat er gaande was’.

‘Kinderen werden op industriële schaal seksueel misbruikt en de autoriteiten zijn er niet in geslaagd om het probleem aan te pakken’, zei premier David Camerom. Hij stelt voor om deze ‘cultuur van ontkenning’ te bestrijden door sociaal werkers en politieagenten die laks optreden strafrechtelijk te vervolgen.

Lees hier het rapport.