Nauwelijks Brusselaars bij grote overheidsbedrijven: ‘Discriminatie?’
Foto: BELGA

Slechts 2,85 procent van het personeel van de NMBS woont in het Brussels Gewest, terwijl de Brusselaars 10,5 procent van de Belgische bevolking uitmaken. Bpost doet het niet veel beter met 5,5 procent Brusselse werknemers. SP.A-senator Bert Anciaux vindt dit niet te verantwoorden en vraagt zich af of er hier sprake is van discriminatie. Hij eist actie van de bevoegde ministers en pleit voor positieve discriminatie van de Brusselaars tot de situatie genormaliseerd is.

Anciaux vroeg de cijfers op bij de bevoegde regeringsleden. Belgacom blijkt de beste leerling met 8,3 procent Brusselse werknemers. Die cijfers blijken in stijgende lijn te gaan. Eind 2008 telde het telecombedrijf immers slechts 6,4 procent Brusselaars. Opmerkelijk is wel dat een kleine helft van de Brusselse werknemers een universitair diploma op zak heeft, terwijl de beroepsbevolking in het hoofdstedelijk gewest vooral laaggeschoold is, merkt de SP.A’er op. Bij Belgocontrol woont 6,8 procent van het personeel in het Brussels gewest.

Volgens Anciaux blijven de overheidsbedrijven schandalig in gebreke. Dat er bij de spoorwegen vier maal minder inwoners uit Brussel werken, vindt hij schandalig. Hij eist dan actie van de bevoegde ministers, Alexander De Croo (Telecom en Post) en Jacqueline Galant (Mobiliteit). De SP.A’er denkt onder meer aan positieve discriminatie van de sollicitanten uit het Brussels gewest, een actieve begeleiding en aangepaste scholing.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig