Regering wil sociale partners tegen vrijdag antwoorden over brugpensioen
Kris Peeters Foto: Belga

Werkgroepen buigen zich deze week over de voorstellen van de Groep van Tien voor de bruggepensioneerden. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) hoopt een beslissing te kunnen nemen tegen vrijdag. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaarde eerder aanpassingen aan het activeringsbeleid te overwegen.

De Groep van Tien ging gisteravond uiteen zonder officieel akkkoord, maar er bestaat een verregaande consensus over het gevoelig inperken - lees: uithollen - van de activering van bruggepensioneerden en oudere werklozen. Werkgevers en werknemers hebben nu een aantal voorstellen overgemaakt aan de regering.

Die heeft het princiepsakkoord volgens minister van Werk Peeters vandaag een eerste keer doorgenomen. De volgende dagen zullen de voorstellen bekeken worden door technische werkgroepen. 'Hopelijk' kunnen de regeringsleden vrijdag de knoop doorhakken, besloot Peeters, die snel duidelijkheid wil.

'Groep van Tien heeft nog nooit zoveel akkoorden gesloten'

Peeters noemde het bij aankomst alvast positief dat de verschillende partijen binnen de Groep van elkaar gevonden hebben over dit onderwerp. ‘De Groep heeft nog nooit zoveel akkoorden heeft gesloten als de voorbije weken’, aldus de minister van Werk, die de activering van bruggepensioneerden aanvoelt als ‘iets dat sterk leeft bij de mensen’.

De MR van zijn collega vicepremier Didier Reynders toonde zich eerder al voorstander van een aanpassing van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), het vroegere brugpensioen. ‘Nu moeten we onderzoeken hoe ver we kunnen gaan’, bleef Reynders echter diplomatisch.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verklaarde bij de start van de vergadering enkel dat het kernkabinet nu kennis gaat nemen van het princiepsakkoord tussen werkgevers en werknemers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig