Groep van Tien legt serieuze versoepeling voor bruggepensioneerden voor aan regering
Michèle Sioen Foto: Belga

Vakbonden en werkgevers staan erg dicht bij een akkoord over minder strengere activeringsregels voor SWT-ers (het vroegere brugpensioen) en werklozen tot 65 jaar. Vandaag trekken de sociale partners voor overleg naar de regering.

De toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, zaten maandag sinds 16 uur bijeen over de beschikbaarheid van die SWT-ers voor de arbeidsmarkt, zoals in het regeerakkoord staat. ‘We hopen dinsdag de laatste details af te ronden. We hebben nog enkele vragen voor de regering’, aldus de voorzitster van de Groep van Tien, Michèle Sioen.

De sociale partners zouden het erover eens zijn om de activering van de bruggepensioneerden op een laag pitje te zetten. Ze willen echter eerst weten wat de regering vindt van hun standpunt. Het kernkabinet komt daar om 11 uur over bijeen. De werkgevers zouden vanuit de bedrijfswereld de boodschap gekregen hebben dat het in de praktijk moeilijk wordt om bruggepensioneerden en werklozen boven 60 nog te laten solliciteren.

In ruil voor de steun van de werkgevers zouden de vakbonden zich op hun beurt soepeler opstellen in de besprekingen rond de loonmarge sectoren en bedrijven.

Beschikbaarheid bruggepensioneerden onder 60 geschrapt

De werkgevers en werknemers willen nadenken over een versoepeling voor de mensen die nu nog in de 'werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag', zoals het brugpensioen nu heet.

Voor oudere werklozen wordt de actieve beschikbaarheid begrensd tot 62 jaar voor het klassieke brugpensioen en tot 60 jaar voor diegenen met een lange loopbaan, een zwaar beroep of voor wie heel lang ploegenarbeid heeft gedaan. Wie met brugpensioen gaat om medische redenen zou helemaal niet meer beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt.

Solliciteren voor bruggepensioneerden?

Vorige week voerde de Groep van Tien al intensieve voorbereidende gesprekken om de activering van de bruggepensioneerden te bespreken. De verplichting dat werklozen en SWT-ers tot hun 65 jaar beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt geldt sinds 1 januari, met uitzondering voor wie 60 jaar of ouder was op 31 december 2014 en al in de werkloosheid zat.

Daardoor zouden bruggepensioneerden in theorie weer moeten gaan solliciteren. De vakbonden spraken van contractbreuk en een pestmaatregel. Oudere werkzoekenden hebben het al moeilijk genoeg op de arbeidsmarkt, zo argumenteren ze. 'We willen de ongerustheid van bruggepensioneerden en kandidaat-bruggepensioneerden wegnemen', aldus de bonden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig