Bij de verboden manifestatie van Pegida Vlaanderen maandagavond in Antwerpen zijn volgens de finale cijfers van de politie uiteindelijk 12 personen opgepakt voor het verstoren van de openbare orde, en enkelen onder hen ook voor slagen en verwondingen aan een agent. Op de verzamelplaats op het Hendrik Conscienceplein zijn 227 deelnemers geïdentificeerd die een GAS-boete zullen krijgen.

Pegida, de beweging die opkomt tegen de ‘islamisering van Europa’, heeft maandagavond een protestmanifestatie gehouden rond het Conscienceplein in Antwerpen. De Antwerpse burgemeester, Bart De Wever, had de betoging nochtans verboden.

'Wij zijn het volk'

Tot een kwartier voor de betoging bleef het Hendrik Conscienceplein opvallend leeg. Later zakten ongeveer 200 actievoerders naar het plein af om deel te nemen aan de anti-islammanifestatie. De politieagenten sloten de betogers echter onmiddellijk in en drukten hen in een hoekje van het plein.

De betogers lieten zich eerst niet intimideren door de massale aanwezigheid van de politie en scandeerden 'Wij zijn het volk' terwijl ze de spandoeken hoog in de lucht hielden, maar verloren al snel de moed. Ook een bezoek van enkele kopstukken van het Vlaams Belang - waaronder Filip Dewinter - konden het protestvuur niet aanwakkeren. Na amper een uur betogen liep het Conscienceplein leeg en moesten de betogers hun identiteitskaart laten zien aan de politie.

Nu blijkt dat de identiteit van 227 deelnemers werd genoteerd. Zij zullen nu een GAS-boete in de bus krijgen omdat ze deelnamen een betoging die niet mocht doorgaan. Hoeveel de boetes zullen bedragen, is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. Er werden twaalf mensen opgepakt, onder hen ook linkse tegenbetogers.

'Rustig en vreedzaam'

Voor de betoging begon, riep Pegida op Facebook op om 'rustig en vreedzaam te betogen'. Maar vlak voor de betoging wist Pegida-woordvoerder Rudy Van Nespen niet meer of dat nog houdbaar was.

Hij was er zich van bewust dat de politie de manifestatie in de kiem zou willen smoren en betreurde het feit dat Bart De Wever de betoging tot drie keer toe had verboden: ‘Als hij ons twee uurtjes had gegeven om vreedzaam op het Conscienceplein te staan met enkele theelichtjes, dan was al die heisa niet nodig. Dan had onze ordedienst alles kalm gehouden. Nu hij de manifestatie heeft verboden, ligt de bal in zijn kant en kan ik niet garanderen dat alles vreedzaam zal verlopen.’