Peter Terrin maakt kans op Librisprijs
Peter Terrin op de Boekenbeurs in Antwerpen. Foto: BELGA

Peter Terrin is de enige Vlaamse schrijver die nog kans maakt op de Libris Literatuur Prijs. Naast Terrin hebben vijf Nederlanders de shortlist van de literatuurprijs gehaald.

Juryvoorzitter Wim Pijbes maakte de shortlist vandaag bekend. Het gaat om:

  • Peter Terrin met Monte Carlo
  • Adriaan van Dis met Ik kom terug
  • Esther Gerritsen met Roxy
  • Kees ’t Hart met Teatro Olimpico
  • Gustaaf Peek met Godin, held
  • Niña Weijers met De consequenties

Ivo Victoria, de andere Vlaming die met Dieven van vuur op de Longlist met 18 auteurs stond, haalde de laatste zes niet.

De jury zal beslissen wie van deze zes schrijvers de winnaar wordt van de Libris Literatuur Prijs 2015. De bekendmaking is op 11 mei tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in het Amstel Hotel in Amsterdam. Vorig jaar won de Nederlander Ilja Leonard Pfeijffer de prijs met La Superba.

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro. De winnaar krijgt daar nog eens 50.000 euro bij.

In haar rapport noemt de jury de literaire toekomst van Nederland vrouwelijk. ‘Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten.’

Daarnaast wees de jury op ‘zware tijden in het boekenvak’, onder meer door de opkomst van het e-boek. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Het volledige juryrapport is te lezen op www.librisliteratuurprijs.nl.