De moord op Boris Nemtsov, een van de belangrijkste politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin, moet niet aangewend worden om politiek te scoren. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd op de eerste dag van de 28ste vergadering van de Mensenrechtenraad in Genève.

'De poging om de hatelijke moord op Boris Nemtsov te gebruiken voor politieke doeleinden in heiligschennis', zo zei Lavrov.

Lavrov beloofde dat de daders van de moord zich zullen moeten verantwoorden en voegde er aan toe dat president Vladimir Poetin zelf het onderzoek in de gaten houdt.

Nemtsov werd vrijdagavond vermoord in de buurt van het Kremlin. Hij was een van de scherpste critici van president Poetin. Hij stelde Poetin ook verantwoordelijk voor de oorlog in Oekraïne. De president zelf noemde de moord een provocatie. Hij kondigde aan alles te doen om de misdaad op te helderen. De autoriteiten gaan uit van een huurmoord.

Oekraïne

Over het conflict in het oosten van Oekraïne liet Lavrov weten dat het staakt-het-vuren globaal gerespecteerd wordt. 'Er is tastbare vooruitgang gemaakt. Het staakt-het-vuren werd bevestigd door de terugtrekking van de zware wapens. Wie de vreedzame oplossing wil saboteren door wapens te leveren, draagt een zware verantwoordelijkheid', zo alludeerde Lavrov op de intenties van de Verenigde Staten.