Het Oosterweelproject krijgt eindelijk vorm. De werken aan de Oosterweelverbinding starten in 2017 en het project wordt in vijf stukken opgedeeld. Dat blijkt vanmorgen op een persconferentie in Antwerpen.
De bouw van de Oosterweelverbinding, die de Antwerpse ring moet sluiten, wordt opgesplitst in vijf deelprojecten. De reden daarvoor is dat Oosterweel in zijn geheel een te groot project is dat maar weinig aannemers aankunnen. Door het op te splitsen kan men de concurrentie ten volle laten spelen.
Achtereenvolgens worden deze delen aangepakt:1. Linkeroever2. Scheldetunnel3. Oosterweelknoop4. Kanaaltunnel onder het Albertkanaal5. Aansluiting op de Ring
De kosten van de vijf onderdelen wordt volgens BAM-voorzitter Rudi Thomaes geraamd op 3 miljard euro. 'De kosten voor Linkeroever liggen op minder dan een half miljard euro, voor de Scheldetunnel ook, de Oosterweelknoop wordt geraamd op minder dan 250 miljoen euro, de Kanaaltunnels zijn ingrijpender en zullen 750 miljoen euro kosten, net als de werken aan de Ring Noord met onder meer de ondertunneling van het Albertkanaal en de afbraak van het viaduct in Merksem', aldus Thomaes.
Dit jaar gaan de voorbereidende werkzaamheden van start, onder meer aan de Schijnpoort (Sportpaleis) en de IJzerlaan. 'We kunnen nu vooruit in de wetenschap dat elke dag uitstel één miljoen euro kost', zei minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op de persconferentie die werd bijgewoond door leden van de Vlaamse regering, het Antwerps stadsbestuur en de BAM.
Begroting
De totale investering zal meer dan 3 miljard euro bedragen, die publiek gefinancierd wordt vanuit de begroting. De Vlaamse regering zal daarvoor overleg plegen met Europa om een afwijking van de budgettaire regels te bekomen. En dat is een verandering van tactiek. De vorige Vlaamse regeringen wilden het megaproject - vanwege de grote bouwkost - buiten de begroting houden. Maar de Europese Commissie kon zich niet vinden in de constructie die daarvoor was opgezet.
Minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft er goede hoop op dat Europa zal toelaten dat Vlaanderen Oosterweel op een 'mildere manier' in de begroting kan boeken zodat die daardoor niet in het rood zal gaan.
Concreet hoopt de Vlaamse regering dat de Oosterweelplannen in aanmerking komen voor Europees Fonds voor Strategische Investeringen van de Commissie-Juncker en dat er via de zogenaamde 'investeringsclausule' een afwijking wordt toegestaan in de begrotingsafspraken met Europa. 'We voldoen daarvoor aan vier van de vijf voorwaarden. Alleen het criterium van negatieve groei niet. In tegenstelling tot Nederland, Luxemburg en Frankrijk valt België daar niet onder. Maar gezien het strategisch karakter van de investering rekenen we erop dat de gesprekken met Europa zullen slagen en dat de federale regering ons zal steunen', aldus minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Overkapping
Ook is beslist dat een bijdrage van 350 miljoen euro van de stad Antwerpen aan het Oosterweelproject wegvalt. Daardoor krijgt Antwerpen ruimte om bijkomende maatregelen te nemen. Zo komt er geld vrij voor een studie rond de overkapping van de Ring. Als die overkapping er komt, zal dat echter pas op langere termijn zijn. De Vlaamse regering zal een projectregisseur aanstellen die de overkapping van de Antwerpse Ring moet onderzoeken.
Wanneer de Oosterweel-verbinding effectief klaar zal zijn, werd niet gecommuniceerd.