VS en Rusland bespreken Oekraïne en Nemtsov
Lavrov en Kerry. Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Serjei Lavrov houden topoverleg in Genève, Zwitserland. Naast Oekraïne zal wellicht ook de moord op Boris Nemtsov besproken worden.

Nemtsov werd dit weekend doodgeschoten in Moskou. Hij was een van de belangrijkste politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin.

Kerry en Lavrov ontmoetten elkaar in het Hotel President Wilson in de Zwitserse stad. Bij aankomst hebben ze elkaar kort de hand geschud, maar ze legden geen verklaring af aan de pers.

Net voor de ontmoeting werd een VN-rapport vrijgegeven waarin staat dat al meer dan 6.000 mensen omgekomen zijn in het conflict tussen Oekraïne en pro-Russische rebellen. Sinds 15 februari is een wapenstilstand van kracht. In de gevechten die plaatsvonden net voor het ingaan van het bestand, zijn nog eens honderden slachtoffers gevallen, aldus de VN. Het conflict in het oosten van Oekraïne is sinds april vorig jaar aan de gang. Vooral vrouwen, kinderen, ouderen en zwakkeren lijden onder de situatie, zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Said Raad al-Hussein.

Volgens bronnen uit de entourage van Kerry zal de Amerikaanse minister aan Lavrov duidelijk maken dat de VS en de Europese Unie werk maken van nieuwe sancties tegen Moskou. Die zouden ingaan als het huidige staakt-het-vuren geschonden wordt, zo klinkt het.

Naast Oekraïne en de zaak-Nemtsov, zal er onder meer nog gediscussieerd worden over de conflicten in het Midden-Oosten en over de onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran.