Televisiepresentator Emiel Goelen overleden
Foto: BELGAIMAGE

De voormalige televisiepresentator Emiel Goelen is op 68-jarige leeftijd overleden, dat heeft de VRT bekend gemaakt. In november vorig jaar getuigde hij in interviews nog dat hij totaal verlamd was door de zenuwziekte ALS.

Goelen was al sinds 1997 van het tv-scherm verdwenen, maar jarenlang was hij het gezicht van het consumentenmagazine ‘Op de Koop Toe’. ‘U kijkt toch ook?’, het zinnetje waarmee hij het TV1-programma (dat hij samen met Rita Van Neygen presenteerde) afsloot, is tot op vandaag een klassieker. In het populaire consumentenprogramma werden producten en diensten getest: van koffiezetapparaten tot de hotels aan de Belgische kust.


 Rita Neygen en Emiel Goelen in 1995 (Foto: Imageglobe).

Vlaams Blok

Goelen werd in 1997 van het televisiescherm gehaald omdat hij geschenken zou hebben aanvaard. Hij vocht zijn ontslag aan bij de Raad van State, die hem in het gelijk stelde, maar hij keerde nooit terug naar de openbare omroep.

Nadien werkte hij een tijd voor De Persgroep en als pr-verantwoordelijke bij luchtvaartmaatschappij KLM. In 2004 stapte hij in de politiek. Hij vertegenwoordigde het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang, red.) in de Vlaamse commissie voor overheidscommunicatie.

Goelen leed zes jaar lang aan ALS. ‘Ik slaag er niet eens meer in mijn vingers te bewegen. Alles moeten ze voor me doen’, zei hij nog in een interview met Het Nieuwsblad.

Een fragment uit het populaire consumentenprogramma  'Op de Koop Toe’:

Teken hier het rouwregister.