De rebellen in het oosten van Oekraïne beweren alle zware wapens van de frontlinies in de gebieden Donetsk en Loehansk te hebben teruggetrokken. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigde dat evenwel niet. De deadline voor de terugtrekking ligt op 2 maart.

Met de terugtrekking van de zwaardere artilerie zouden de strijdende partijen in Oekraïne voldoen aan een van de belangrijkste voorwaarden van het vredesakkoord dat vorige maand in het Wit-Russische Minsk is opgesteld.

Zaterdag drukte Alexander Hug, viceleider van de OVSE-missie in Oekraïne, ‘voorzichtig optimisme’ uit wat betreft het staakt-het-vuren. ‘Op dit moment zien we dat de wapenstilstand op grote stukken van de 500 kilometer lange contactlinie redelijk goed standhoudt’, zei Hug zaterdag in Berlijn.

‘We zien dat beide zijden stappen ingeleid hebben om de wapens van het front weg te bewegen. Het is de eerste keer dat beide conflictpartijen hetzelfde doen’, aldus Hug. 

'Teruggetrokken materieel 's nachts terug naar front'

Ook de regering in Kiev zei dat het bestand grotendeels standhoudt. Toch deelt niet iedereen in dat voorzichtige optimisme. Andriy Lysenko, een Oekraïense legerwoordvoerder, liet zich ontvallen dat de separatisten de OVSE-missie om de tuin proberen te leiden. 'Het zware militaire materieel dat de rebellen weg komen halen, brengen ze 's nachts terug naar het front.' 

De OVSE moest inderdaad ook toegeven dat de separatisten de OVSE-missie verhinderden om het terugtrekkende konvooi met zware wapens te volgen tot aan hun eindpunt. 

Kiev vreest volgens persagentschap Reuters dat de separatisten het bestand misbruiken om te hergroeperen en dan nieuwe aanvallen te lanceren op regeringsstellingen. Lysenko denkt dat de strategische havenstad Marioepol en Artemivsk ten noorden van Donetsk wel eens zwaar onder vuur kunnen komen te liggen in de volgende dagen. 

'Provocatie'

Ook zei Kiev dat de rebellen zaterdag op een militaire stelling hadden gevuurd. De rebellen deden de beschuldiging van de hand als een ‘provocatie’. Verder zouden volgens Oekraënse media zaterdag een fotograaf en een militair gedood zijn door rebellen.

Nog zaterdag zouden 14 regeringsmilitairen gewond geraakt zijn bij acties van separatisen. DAN, een persbureau gelieerd met de Pro-Russische opstandelingen, beweert dan weer dat Oekraïne het bestand aan zijn laars lapt. Niet minder dan 26 mortiergranaten en raketten zouden in de afgelopen 24 uur afgevuurd zijn op het gebied rond Donetsk door het regeringsleger, beweert DAN