Grote beloning voor tips over moord Nemtsov
Foto: REUTERS

Het Russische onderzoekscomité heeft 3 miljoen roebel (ongeveer 45.000 euro) uitgeloofd voor informatie die waardevol is in het onderzoek naar de moord op oppositieleider Boris Nemtsov. Dat maakte het comité zondag in Moskou bekend. Mogelijke getuigen worden gevraagd zich te melden. De autoriteiten verzekeren anonimiteit.

'We zijn bereid een beloning ter hoogte van 3 miljoen roebel te betalen voor waardevolle informatie voor het onderzoek', staat in een persbericht van het comité.

Nemtsov is vrijdagavond doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin, in hartje Moskou. Hij kreeg vier schoten in de rug. De moord lokte internationale verontwaardiging uit. De Russische autoriteiten denken aan een huurmoord.

Verschillende oppositiepolitici eisen een gedenkplaat voor Nemtsov op de plaats van de moord. 'Als een van de belangrijkste politici van de voorbije 20 jaar heeft hij dat verdiend', zo zei burgerrechtenactivist Aleksandr Tsjerkasov aan persagentschap Interfax. De viceburgemeester van Moskou, Leonid Petsjatnikov, zei dat de autoriteiten bereid zijn een dergelijke aanvraag te onderzoeken.

In de Russische hoofdstad zijn zondag duizenden mensen samengekomen voor een rouwmars ter ere van Nemtsov. Een oorspronkelijk geplande manifestatie tegen het beleid van president Vladimir Poetin werd eerder geannuleerd.