Varoufakis: ‘Koste wat het kost IMF terugbetalen’
De Griekse minister van Financiën Yaris Varoufakis. Foto: AP

Griekenland wil koste wat het kost zijn schuld aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aflossen. Dat zei minister van Financiën Yaris Varoufakis zondag in een interview met de BBC. De aflossing aan de Europese Centrale Bank (ECB) zijn volgens hem van een andere orde van grootte.

Griekenland moet deze maand circa 2 miljard euro betalen aan het IMF. 'Dat zal gebeuren', aldus Varoufakis aan de BBC . 'Al moeten we bloed uit steen persen.'

Andere orde

De afbetalingen die de Grieken aan de ECB moeten doen ‘zijn van een andere orde’, zegt Varoufakis. Griekenland moet in juli en augustus rond de 6,7 miljard euro betalen aan de ECB. Varoufakis gaf in dit geval geen plechtige belofte, maar gaf aan te willen onderhandelen. 'Het zou fijn zijn als we het met onze partners eens kunnen worden om deze bult te vereffenen.'

De eurolanden zijn vorige week met Griekenland een verlenging van het lopende steunprogramma overeengekomen. Griekenland krijgt elke paar maanden een paar miljard euro uit een totaal van 240 miljard euro aan noodsteun. Het aflossen van die zogeheten tranches is een zware opgave voor het land, omdat de Griekse economie amper groeit na een diepe recessie in de afgelopen jaren.

Verlaging

De Griekse premier Alexis Tsipras gaf vrijdag aan dat hij bij zijn eis voor een verlaging van de Griekse schuldenlast blijft, terwijl de internationale geldschieters juist hebben aangegeven dat die stap er niet in zit.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble stelde zondag nog maar eens dat Griekenland zijn afspraken na moet komen. 'Gebeurt dat niet, dan komt er geen steun meer beschikbaar', zei Schäuble tegen Bild am Sonntag.