Tienduizenden Russen hebben zondagmiddag in het centrum van de hoofdstad Moskou een rouwmars gehouden ter nagedachtenis van Boris Nemtsov, de oppositieleider die vrijdagavond vermoord werd in de buurt van het Kremlin.

De rouwmars verliep rustig, meldt VRT-radio. Soms werden slogans tegen president Vladimir Poetin gescandeerd. 'Hij is gestorven voor de toekomst van Rusland' of 'Hij vocht voor een vrij Rusland' waren enkele van de opschriften op de borden die werden meegedragen door manifestanten. 

Aan de mars ter nagedachtenis van de doodgeschoten Nemtsov namen 70.000 mensen deel, zo zei een van de organisatoren. 'We schatten dat meer dan 70.000 mensen zijn gekomen', verklaarde Aleksandr Riklin, een van de organisatoren van de mars. Volgens de politie ging het echter om een heel wat lager aantal. De ordediensten telden ruim 16.000 deelnemers.

Zaterdag gaven de autoriteiten hun fiat voor een mars met maximum 50.000 deelnemers. Als de cijfers van de organisatoren correct zijn, gaat het om de grootste mobilisatie van de oppositie sinds de herverkiezing van president Vladimir Poetin in 2012.

 

 

De Russische autoriteiten gaven uitzonderlijk de toelating voor een rouwmars van 50.000 deelnemers, tot op de brug over de Moskou-rivier waar Nemtsov neergeschoten werd met vier kogels in de rug. Op de plek ligt zondag een berg bloemen ter nagedachtenis van de 55-jarige oppositieleider. Tussen de bloemen en de kaarsen liggen er ook veel foto’s en boodschappen.

Normaal zou er zondag in het zuidoosten van Moskou een betoging tegen het beleid van de Russische president Vladimir Poetin hebben plaatsgevonden. Nemtsov had enkele uren voor zijn dood in een interview op een radiostation opgeroepen om daaraan deel te nemen en te manifesteren tegen de 'agressie van Vladimir Poetin' in Oekraïne.