Beke: ‘Op zorgvuldige manier omgaan met de bruggepensioneerden’
CD&V-voorzitter Wouter Beke. Foto: BELGA

CD&V-voorzitter Wouter Beke pleit ervoor om 'op een zorgvuldige manier' om te gaan met het dossier over de bruggepensioneerden of SWT’ers. Als die mensen voor de arbeidsmarkt beschikbaar moeten blijven, moet er dan ook wel werk zijn, zegt Beke stelt in het tv-programma De Zevende Dag.

Veel bruggepensioneerden zijn totaal de kluts kwijt, schreef De Standaard al dit weekend. Het begint hen te dagen dat de regering wil dat ze weer een job zoeken. Het gaat in totaal over 26.000 Belgen. Hun lot is al de hele week inzet van topoverleg tussen vakbonden en werkgevers.

In december keurde de regering-Michel een besluit goed waardoor oudere werklozen en al wie een werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag krijgt (SWT of het vroegere brugpensioen) in het vervolg tot 65 jaar beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. Alleen wie eind vorig jaar ouder was dan 60 jaar, werd daarvan vrijgesteld.

Ford Genk

CD&V-voorzitter Beke ging zondag in het tv-programma De Zevende Dag op de problematiek in. Hij stelde dat, als die mensen voor de arbeidsmarkt beschikbaar moeten blijven, er dan ook wel werk voor hen moet zijn. Daarom pleitte hij ervoor om de kwestie 'op een zorgvuldige manier' te benaderen.

Hij gaf daarbij het voorbeeld van Ford Genk. 'Die mensen hebben een afspraak gemaakt met hun vroegere werkgever: 'We gaan op SWT.' Die hebben daar ook financieel voor betaald, ze hebben minder loon gekregen. Maar hoe zit het met die actieve beschikbaarheid? Daarvoor moeten er natuurlijk jobs zijn, en als die er niet zijn, is dat natuurlijk een probleem.'

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo benadrukte in De Zevende Dag dat er een verschil is tussen een pensioensysteem en het SWT-systeem. 'SWT is geen pensioen. Met SWT bouw je zelfs nog pensioenrechten op', aldus De Croo. De Open VLD’er wil naar eigen zeggen gerust spreken over rechtszekerheid en vertrouwen. 'Maar dan moeten we het ook hebben over de solidariteit met de volgende generaties', klonk het.

Maandag komen ook de vakbonden en de werkgevers in de Groep van 10 opnieuw samen over de bruggepensioneerden. Ze zoeken een akkoord over versoepelingen aan de regeling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig