'Goed dat Vlaanderen koe bij de horens vat'
Christine Mattheeuws Foto: Belga
Ondernemers die hinder ondervinden van openbare werken voor hun deur, zullen vanaf volgend jaar hun zaak niet meer hoeven te sluiten om recht te hebben op een compensatie. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) wil het aanvraagsysteem ook automatiseren. Dat meldt Het Nieuwsblad op Zondag. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) reageert verheugd.

Sinds 2007 kunnen zelfstandigen een compensatievergoeding krijgen wanneer ze geconfronteerd worden met hinder als gevolg van openbare werken. Die bedraagt nu 76,31 euro bruto per dag. Om te kunnen genieten van die compensatievergoeding moet de ondernemer zijn zaak echter gedurende minimum zeven dagen sluiten. 

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) wil handelaars die hinder ondervinden tijdens openbare werken betere mogelijkheden geven om de moeilijke periode vlot door te komen. De meeste eenvoudige aanpassing in de pijplijn is dat ook zelfstandigen die hun zaak openhouden tijdens de werken, recht krijgen op een compensatievergoeding.

Muyters bekijkt nog hoe hij de maatregel concreet zal uitwerken. ‘We onderzoeken meerdere voorstellen’, antwoordde hij op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Mathias De Clercq (Open VLD). In de nieuwe maatregel zouden ‘hinderdagen’ in plaats van sluitingsdagen een toelage krijgen.

NSZ: 'Hopelijk gaat maatregel volgend jaar al van kracht'

Het NSZ wijst erop dat handelaars hun zaak niet graag sluiten, en dat het aantal inkomenscompensatievergoedingen daardoor jaar na jaar erg laag blijft. '638 zelfstandigen kregen tijdens de eerste drie kwartalen van 2014 een vergoeding ter compensatie van hinderlijke openbare werken. Dat zijn er weliswaar 12 procent meer dan tijdens dezelfde periode in 2013 (toen kregen 567 zelfstandigen zo’n vergoeding), maar ook 31 procent minder dan tijdens de eerste drie kwartalen van 2012 (toen kregen 931 zelfstandigen een vergoeding uitgekeerd).'

De organisatie is blij dat Muyters nu wil ingaan op haar vraag om de verplichte sluiting af te schaffent. 'NSZ is tevreden dat nu het dossier door de zesde staatshervorming tot de bevoegdheden van de deelstaten behoort, en het dus aan Vlaanderen is om daar werk van te maken, de koe bij de horens wordt gevat. NSZ hoopt dan ook dat de maatregel ten laatste op 1 januari 2016 van kracht gaat, want intussen zijn er nog teveel zelfstandigen die de openbare werken financieel niet overleven', aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.