Spanje wil stierenvechten als werelderfgoed laten erkennen
Foto: AFP

De Spaanse regering streeft ernaar de omstreden stierengevechten tot cultureel erfgoed te laten verklaren door Unesco. “Stierenvechten is cultuur”, benadrukte de Spaanse minister van Cultuur, José Wert, vrijdagavond bij de opening van een internationaal congres over stierenvechtkunst. In Albacete, in het zuidoosten van Spanje, worden tot zondag debatten en toespraken gehouden door experts, politici en intellectuelen uit negen landen.

Het stierenvechten is een belangrijke “culturele uitdrukking” van de Spanjaarden, die men niet verloren mag laten gaan, zei de secretaris-generaal van de regerende conservatieve Volkspartij (PP), María Dolores Cospedal, zaterdag. Een week geleden had ex-koning Juan Carlos zijn steun voor de stierengevechten uitgesproken en de “intelligentie, moed, behendigheid en vaardigheid” van de stierenvechters geloofd.

Het aantal stierengevechten loopt sinds jaren terug in Spanje. In 2013 vonden slechts 2.000 “corridas” plaats, 40 procent minder dan vijf jaar daarvoor. Er zijn steeds meer protesten en regionale verboden, en de toeschouwersaantallen dalen. Zowat een jaar geleden werd stierenvechten echter nog tot nationaal cultuurgoed verklaard door het parlement.