Poetin belooft gerechtigheid voor moord Nemtsov
De Russische president Vladimir Poetin. Foto: REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin liet weten dat hij alles zal doen om de daders van de moord op oppositieleider Boris Nemtsov te berechten. Volgens de speurders was de moord zorgvuldig gepland.

De Russische president heeft zijn medeleven overgemaakt aan Dina Eidman, de moeder van de doodgeschoten oppositiepoliticus Boris Nemtsov. Hij verklaarde dat ‘alles gedaan zal worden opdat de opdrachtgevers en uitvoerders van deze laffe en cynische misdaad de straf krijgen die ze verdienen’.

Witte auto

Volgens Russische media is een auto gevonden die mogelijk bij de moord is gebruikt. Het gaat om een wit voertuig met kentekenplaten uit Ingoesjetië, een autonome republiek in de Kaukasus.

De moord was zorgvuldig gepland, zo stelt het Russische onderzoekscomité. ‘Er is geen enkele twijfel dat de misdaad zorgvuldig gepland is, net als de plaats die voor de moord is gekozen’, staat in het persbericht. Nemtsov is omgebracht op een brug vlak bij het Kremlin in het centrum Moskou.

Route

Volgens het onderzoek was Boris Nemtsov met een metgezel op weg naar zijn appartement, dat niet ver van de plaats van de misdaad is gelegen. Het comité oordeelt dat de daders en opdrachtgevers op de hoogte waren van de route.

In het persbericht stelt het comité nog dat op de plaats van de moord zes hulzen, van een kaliber 9 mm, zijn aangetroffen. Daarbij valt op dat de hulzen van verschillende producenten afkomstig zijn. Vermoedelijk zijn de schoten afgevuurd met een Makarov-pistool.

Destabiliseren’

Het onderzoekscomité onderzoekt verschillende denksporen, waaronder de mogelijkheid dat de moord de politieke situatie moet destabiliseren. Volgens het Russische persbureau Interfax sluiten de speurders ook een aanslag van radicaal islamisten niet uit en is er een mogelijk verband met de oorlog in Oekraïne.

Westerse leiders eisten een transparant onderzoek naar de moord.