Kunstenaars beter beschermd bij doorverkoop
Foto: BELGA

De doorverkoop van een kunstwerk moet voortaan verplicht aangegeven worden. Dat moet de kunstenaars verzekeren van een percentage op de doorverkoopprijs. De regering heeft daarover, op voorstel van vicepremier Kris Peeters (CD&V), een ontwerp van KB goedgekeurd.

Het zogenaamde volgrecht bestaat al, maar wordt niet altijd toegepast. Met het KB wordt daar een mouw aan gepast. Elke officiële verkoop van een kunstwerk - door bijvoorbeeld veilinghuizen of galeriehouders - moet nu verplicht worden aangegeven. Hierdoor kunnen geen doorverkopen meer door de mazen van het net glippen. Daarvoor is een databank opgericht.

Op elke doorverkoop heeft de kunstenaar recht op een percentage gaande van 4 tot 0,25 procent, toegepast in degressieve schijven. Het doorverkooprecht wordt toegepast bij transacties vanaf 2.000 euro. Als bijvoorbeeld een werk van een Belgische of Europese kunstenaar in een Belgische veilingzaal wordt verkocht voor 3.000 euro, zal een bedrag verschuldigd zijn van 120 euro aan de kunstenaar.

Het volgrecht is bedoeld om kunstenaars de vruchten te laten plukken van hun werk wanneer het later wordt doorverkocht voor hoge prijzen. Het volgrecht blijft bestaan tot zeventig jaar na overlijden van de kunstenaar.