Alweer geen Belgische winnares Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen
Foto: Photo News

De Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen heeft weer geen Belgische winnares gekregen. De Nederlandse Anna Van der Breggen spurtte in een finale met twee sneller dan Ellen Van Dijk.

 

 

Nog nooit had een Belgische de Omloop voor vrouwen gewonnen, en ook dit jaar zou dat niet eenvoudig worden: maar liefst negen nationale kampioenen kwamen aan de start. Geen enkele Belgische durfde zich dan ook tot favoriet te benoemen. Zelfs Jolien D’Hoore niet, kampioene van België. ‘Goede conditie, maar te weinig kilometers in de benen’, luidde het.

Pech voor Pieters

De wedstrijd begon aan een gezapig tempo. Het duurde tot halverwege de koers eer er volop gereden werd. Na de passages van de Kluisberg en de Côte De Trieu bleef nog een groep van dertig rensters op kop, met daarin alle favorieten. Ook Jolien D’Hoore en Jessie Daams waren mee. De Paterberg zorgde voor de volgende schifting, maar geen enkele favoriete moest de rol lossen. Amy Pieters, Elizabeth Armitstead, Chantal Blaak, Tiffany Cromwell, Emma Johansson en Elisa Longo Borghini voorop reden voorop.

Toen sloeg de pech toe voor Amy Pieters, de winnares van vorig jaar. Zij reed leek en moest afhaken. Ook Jolien D’hoore moest eraf en zo bleef Daams als enige Belgische over vooraan.

Molenberg

Het was op de Molenberg dat de rit beslist werd: Van Dijk viel aan, Van der Breggen reageerde attent en zo gingen ze er samen vandoor met nog zo’n 35 kilometer op de teller. Achter hen vormde zich een select groepje met daarbij onder anderen Amy Pieters en Elizabeth Armitstead. De voorsprong van het Nederlandse duo groeide gestaag, met dank aan de rugwind. Op de Lange Munte, de laatste kasseizone van de dag, telde het tweetal 1:05 voorsprong op de eerste achtervolgende groep. Een sprint met twee dus, en daarin versloeg de Nederlandse Van der Breggen haar landgenote Van Dijk. Grote favoriete Elizabeth Armitstead vervolledigde het podium.