PORTRET. Wie was Boris Nemtsov?
Boris Nemtsov wordt opgepakt tijdens een protestmars in 2011. Foto: EPA

De Russische oppositiefiguur Boris Nemtsov (55), die in het centrum van Moskou is doodgeschoten, was een felle tegenstander van president Vladimir Poetin.

In de jaren negentig maakte Boris Nemtsov een blitzcarrière in de Russische politiek.

In 1990 werd hij voor het eerst verkozen in het Russische parlement. Nemtsov bleeft de toenmalige president Boris Jeltsin trouw toen diens positie in 1991 onder vuur kwam te liggen. Daarvoor werd hij beloond met de post van gouverneur van Nizhny Novgorod.

In 1997 maakte Jeltsin hem vicepremier bevoegd voor economische hervormingen. Waarnemers speculeerden toen dat Nemtsov werd klaargestoomd voor het presidentschap, maar de aanslepende economische crisis betekende een terugslag in zijn politieke carrière. In 1998 kondigde hij in volle roebelcrisis zijn aftreden aan.

Daarna nam Nemtsov een leidende rol op in de liberale oppositiepartij Unie van Rechtse krachten. Een groot succes werd de partij niet. In 2003 haalde ze de kiesdrempel niet meer. Nemtsov nam ontslag als partijleider. Hij ging de zakenwereld in en richtte verschillende oppositiebewegingen op.

In 2011 werd Nemtsov opnieuw een prominent gezicht van de oppositie tijdens de grote protestmarsen na de omstreden verkiezingen. Hij verzette zich onder meer tegen de mogelijke corruptie in de voorbereidingen van de Winterspelen in Sotsji. En hij veroordeelde ook de rol van Rusland in de Oekraïense crisis.

Hoewel hij de laatste jaren niet meer in het centrum van de Russische politiek stond, is zijn dood een schok in Rusland. De moord zal ongetwijfeld als een waarschuwing worden gezien aan het adres van Poetins criticasters. De boodschap is duidelijk, schreef oppositiefiguur Garry Kasparov: ‘Verzet je tegen Poetin en je leven is niet veel meer waard.’