Verschillende politieke leiders reageren geschokt op de brutale moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov in het centrum van Moskou.

De Amerikaanse president Barack Obama roept op tot een ‘direct, onpartijdig en transparant onderzoek naar de brutale moord’. Hij noemt Nemtsov, die hij in 2009 in Moskou ontmoette, een ‘onvermoeibare verdediger’ van zijn land en zijn Russische medeburgers. ‘Het Russische volk heeft een van zijn meest toegewijde en welbespraakte verdedigers van hun rechten verloren.’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is geschokt door de 'laaghartige moord' en ook zijn verwacht dat de moord opgehelderd wordt en de dader voor het gerecht gebracht wordt. De Franse president François Hollande veroordeelt de moord als afschuwelijk. De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, vraagt een volledig, snel en transparant onderzoek.

Eerder had de Russische president Vladimir Poetin de moord op de centrumrechtse politicus al veroordeeld en een onderzoek aangekondigd. Maar sommigen plaatsen daar vraagtekens bij. Zo zei Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europees Parlement, op Twitter dat er een ‘onafhankelijk onderzoek moet komen, geen Poetin-onderzoek’.

'Klimaat van haat en geweld'

Nemtsov gold als een vurige verdediger van de pro-Westerse koers van Oekraïne. Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko reageerde geschokt op het nieuws. ‘Ze hebben Boris gedood. Het is nauwelijks te geloven. Ik heb geen twijfel dat de daders gestraft zullen worden. Vroeg of laat’, schreef hij op Twitter.

Hij noemt Nemtsov een brug tussen Rusland en Oekraïne. ‘De moordenaars hebben het vernield. Ik denk niet dat het toeval was’, schrijft hij op Facebook.

Garry Kasparov, ook een politicus van de oppositie, zegt dat hij aangeslagen is door het nieuws. Hij wijt de moord aan Poetins’ ‘klimaat van haat en geweld in Rusland en daarbuiten’.

Oppositieactivist Ilya Yashin is ervan overtuigd dat de moord politiek gemotiveerd is.

Voor Michael McFaul, de Amerikaanse ambassadeur in Rusland van 2012 tot 2014, is de schietpartij ‘een van de meest choquerende dingen die sinds lang in Rusland zijn gebeurd’.

De vroegere president van Georgië, Micheil Saakasjvili, zei aan nieuwszender CNN dat Nemtsov aan een rapport werkte over de Russiche betrokkenheid in het conflict met Oekraïne. ‘Hij bereidde zijn standpunt over Oekraïne voor’, zei Saakasjvili. ‘Hij wou aan het Russische publiek vertellen wat er aan de gang is in Oekraïne.’

De voormalige secretaris-generaal van de communistische partij van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, waarschuwt voor een destabilisering van de situatie in Rusland.